avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj

Am avut un proces in care, in cererea de chemare in judecata avocatul a scris "partaj si iesire din indiviziune" Este vorba despre un teren agricol de pe un titlu de proprietate. In timpul procesului, atat reclamantii cat si paratii (toti mostenitori) au depus intampinari in care au spus ca renunta la tot in favoarea unui reclamant, pt. ca au primit sulta si s-au depus si declaratiile prin care ei recunosc ca au primit sulta. Deci, s-au depus toate actele pe care le-a cerut judecatorul, inclusiv actele de la notar in care se consemneaza daca s-a facut sau nu succesiunea defunctilor. In ultima sedinta de judecata judecatorul nu a mai cerut nimic si acum da o hotarare in care motiveaza ca mostenitorii nu au facut succesiunea si se respinge cererea ca neintemeiata. Mentionez ca la unul dintre defuncti s-a facut succesiunea si s-a depus la dosar certificatul de mostenitor. Ce sa inteleg? Mostenitorii nu au mers la notar pt. ca sunt imprastiati in lume si tocmai de aceea am apelat la instanta. S-a gresit cumva cererea de chemare in judecata? Ce putem face? Este clar ca ceilalti mostenitori nu vor face succesiune pt. ca nu-i mai intereseaza. Au primit sulta si spun ca nu vin ei in tzara sa mearga la notariat sau la ambasade ca sa faca procuri, ca sa se faca succesiune. Spuneti-mi ,va rog ce facem si daca hotararea este corecta.
Cel mai recent răspuns: Velkan , utilizator 09:15, 19 Aprilie 2022
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc frumos pt. raspuns!
Ei bine, referitor la dosar, pot sa va spun:
1. cererea de chemare in judecata este: partaj si iesire din indiviziune.
2. acte depuse:
- certificate de nastere
- certificate de deces
- ci
3. intampinari parati in care se spune ca renunta in favoarea unui mostenitor(toti renunta in favoarea aceluiasi care a dat sulta)
4. declaratii reclamanti+parati ca au primit sulta si cata sulta au primit
5. certificat de la cadastru
6. incheiere privind verificarile in evidentele succesorale de la notar pt. toti defunctii implicati
7. unii reclamanti sau parati care nu au depus intampinari au fost in fata judecatorului si au spus ca renunta in favoarea mostenitorului care a dat sulta.
Cam acestea ar fi actele la dosar. Daca s-a gresit formularea cererii de chemare in judecata si s-a dat aceasta hotarare, care, reiterez, judecatorul nu a cerut asa ceva atat timp cat a fost procesul, tot ce a cerut judecatorul am depus, si toti reclamatii si paratii au cerut sa i se dea pamantul celui care le-a dat sulta, ce putem face, care este calea de urmat? Mentionez ca avocatul.............!!!!!!!! nu mai raspunde la telefon.


revin pt. a va spune ca judecatorul a motivat ca respinge cererea ca neintemeiata pt. ca nu s-a facut succesiunea defunctilor. Pai....., scuze, daca faceam succesiune, nu mai mergeam in instanta.
Cred ca s-a respins actiunea intrucat nu a fost realizata dezbaterea succesorala.

Orice partaj succesoral este facut ulterior dezbaterii succesorale.

Prin urmare, s-a realizat dezbaterea pe cale notariala, ori pe cale judiciara?

Acest aspect trebuie verificat.

Trebuie dezbatute succesiunile, dupa defunctii a caror bunuri doriti sa le impartiti.

Succesiunea se poate realiza la notar, chiar daca unii succesori au resedinta in strainatate.

( acestia pot mandata o terta persoana, printr-o procura speciala, sa le reprezinte interesele).

Procura speciala poate fi folosita si in procedura notariala.

Actiunea de partaj este inadmisibila daca nu este cunoscuta calitatea de succesor( nu s-ar putea sti cui ii revin bunurile succesorale, si in ce proportie ), cotele -parti din dreptul de proprietate(partajul este realizat in functie de cota-parte din dreptul de proprietate ), precum si bunurile succesorale.
(in functie de masa de impartit se realizeaza imparteala).

Asa cum s-a mentionat mai sus, trebuie verificat dosarul cauzei.

Succes.



~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dorel13 dorel13 Exista un titlu de proprietate pt. un pamant arabil. Cand s-a emis acest titlu, bunicul era mort si au fost trecuti cei trei fii mostenitori, dupa care au ... (vezi toată discuția)
Respingere actiune dorel13 dorel13 Intr-un proces de IESIRE DIN INDIVIZIUNE judecatorul a dat minuta ca \"se respinge cererea ca neintemeiata\". Asteptam acum hotararea sa vedem motivarea. Speta ... (vezi toată discuția)
Multi mostenitori....dezbatere dorel13 dorel13 Vreau sa deschid un proces de dezbatere mostenire a unui titlu de proprietate pe numele bunicului, decedat la emiterea acestui titlu, pe care sunt trecuti cei ... (vezi toată discuția)