avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1137 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa-mi pierd apartamentul?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa-mi pierd apartamentul?

Am cumparat (cash nu prin banca) un apartament care nu este inca pe numele meu pentru ca dezvoltatorul a luat imprumut de la banca si a garantat cu imobilul/terenul. Mi s-a zis (multumesc ynocentta) ca trebuie sa notific dezvoltatorul cu termen cu obligatia a ma pune in drepturi.

1. Cum fac asta? Nu detin cunostintele de specialitate si nu stiu cum se procedeaza, insa m-as bucura daca m-ar putea ajuta cineva.

2. Ce pot sa mai fac ca sa nu am probleme cu banca? (daca dezvoltatorul nu plateste creditul pot sa-mi pierd apartamentul?). Pana acum am doar un antecontract de vanzare-cumparare. Sa notific si banca cumva?
Cel mai recent răspuns: sebisibiu , utilizator 00:52, 1 Mai 2011
"dezvoltatorul" este persoana fizica sau juridica? (daca cumva e fizica, stiti sa mai aiba bunuri pe numele lui...?); (daca e juridica, aveti grija sa nu intre cumva in insolventa si sa nu fiti pe faza, cate situatii din astea s-au intamplat..#-o ) e important sa faceti sapaturi sa vedeti cat de solvabila (sau nu) este "dezvoltatorul" respectiv, sa stiti cat de repede trebuie sa va miscati);

V-a spus ca terenul de sub bloc e ipotecat? blocul, constructia e gata? (in cel mai rau caz, platiti cota parte de teren aferenta apartamentului dv. din credit, si scapati de probleme...)

Si ca o curiozitate personala, faceti o asa mare investitie, si nu va consultati cu nimeni?!....nu ati cerut macar un cf (pe teren/apartament-daca exista) sa vedeti daca sunt sau nu sarcini...

Cum ziceau si domnii mai sus, e delicata situatia si trebuie tratata serios, daca spuneti ca acum nu aveti decat un antecontract...prin care el se obliga ca pe viitor sa incheie contractul...dar care viitor or fi ala?! :sorry:

E important si antecontractul...el nu are un termen pana la care trebuie finalizate lucrarile sau termen de prezentare la notar pt. perfectionarea contractului in forma autentica...sau stiu eu, penalitati de intarziere, in caz ca nu-si respecta obligatiile, eventual restituirea banilor, ...nu stiu...daca nu vad antecontractul. (puteti sa-mi puneti antecontractul pe e-mail, sau privat)...domeniul acesta mi-e foarte cunoscut :d

Altfel, mult succes!!!! o sa aveti nevoie!
Problema mare este ca nu cred ca poate achita.
In plus, penalitatile pentru neplata creditului de catre dezvoltator curg...
Chiar ma intreb ce vor face bancile deoarece este greu de crezut ca isi vor recupera banii imprumutati cu dobanzi cu tot.
Si bancile pierd dobanzile dar au de unde...

Este posibil ca singura solutie cu finalitate sa fie restituirea la o parte din bani.
O alta problema care ar mai trebui avuta in vedere este pot deveni incidente si regulile privitoare la prescriptie...

avocat Claudiu Lascoschi
Indiferent de statautul juridic al dezvoltatorului (persoana fizica sau juridica) sau de culoarea ochilor lui (daca e persoana fizica) sau de orice alte chestiuni, ipoteca in favoarea bancii da dreptul acesteia sa instraineze imobilul daca dezvoltatorul (debitor al bancii) nu isi plateste datoriile catre banca.

In calitate de promitent cumparator puteti cere instantei o hotarare care tine loc de act autentic doar in situatia in care asupra imobilului nu s-a inscris, odata cu ipoteca, o interdictie de instrainare in favoarea bancii. Daca exista o astfel de interdictie, nici instanta nu poate trece peste ea.

Da, exista riscul sa pierdeti acel apartament (chiar daca, paradoxal, nu poti pierde decat ceea ce ai). Daca banca executa ipoteca, veti ramane creditor al dezvoltatorului pentru pretul platit. Mai puteti recurge la plata ipotecii (proportional cu valoarea apartamentului), dupa care banca poate ridica si interdictia de instrainare, dumneavoastra putand deveni proprietar. Apoi va puteti indrepta impotriva dezvoltatorului pentru recuperarea sumei achitate bancii. Asta daca veti mai avea ce recupera.

Nu aici veti solutiona problema. Aici veti primi doar opinii. Unele fundamentate, altele mai putin.

themis a scris:

Indiferent de statautul juridic al dezvoltatorului (persoana fizica sau juridica) sau de culoarea ochilor lui (daca e persoana fizica) sau de orice alte chestiuni, ipoteca in favoarea bancii da dreptul acesteia sa instraineze imobilul daca dezvoltatorul (debitor al bancii) nu isi plateste datoriile catre banca.

In calitate de promitent cumparator puteti cere instantei o hotarare care tine loc de act autentic doar in situatia in care asupra imobilului nu s-a inscris, odata cu ipoteca, o interdictie de instrainare in favoarea bancii. Daca exista o astfel de interdictie, nici instanta nu poate trece peste ea.

Da, exista riscul sa pierdeti acel apartament (chiar daca, paradoxal, nu poti pierde decat ceea ce ai). Daca banca executa ipoteca, veti ramane creditor al dezvoltatorului pentru pretul platit. Mai puteti recurge la plata ipotecii (proportional cu valoarea apartamentului), dupa care banca poate ridica si interdictia de instrainare, dumneavoastra putand deveni proprietar. Apoi va puteti indrepta impotriva dezvoltatorului pentru recuperarea sumei achitate bancii. Asta daca veti mai avea ce recupera.

Nu aici veti solutiona problema. Aici veti primi doar opinii. Unele fundamentate, altele mai putin.

ehh..nu e chiar indiferent "statautul juridic al dezvoltatorului (persoana fizica sau juridica)"...pentru ca daca e persoana juridica, in procedura insolventei si nu v-ati inscris la masa credala,....#-o
In schimb, daca e pers. fizica, poate mai are ceva bunuri, poate n-a divortat inca (trecand totul pe sotie sau alte rude)...

sigur ca opinii ca cele care iau in calcul "culoarea ochilor"...nu sunt fundamentate juridic, dar sunt bine-venite spre delectarea userilor :) (nu va agitati, ca glumesc :P)

Depinde de dv. sa gasiti elemente care sa va ajute, si pe care poate nu le-ati spus, in prezentarea starii de fapt.
Poate exista ipoteza ca persoanele care au incheiat antecontractul sa achite ipoteca, caz in care lucrurile s-ar rezolva.
Nu trebuie neaparat ca ipoteca sa fie achitata de catre dezvoltator dar ipoteza aceasta este mult prea greu de realizat deoarece ar insemna ca toti cei ce se afla in aceeasi situatie cu userul sa se reuneasca si achite datoria catre banca si sumele acumulate pot fi foarte mari datorita dobanzilor si penalitatilor de intarziere.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare cumparare imobil elle77 elle77 am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta; intentionez sa achizitionez un imobil prin credit ipotecar si agentia imobiliara vrea sa facem un precontract ... (vezi toată discuția)
Foarte urgent !!!! va rog ajutatima cu un sfat!! ginamangra ginamangra Vreau sa cumpar un apartament cu banii cash dar intreaga suma o voi avea doar peste o luna asa ca m-am inteles cu vanzatorul apartamentului sa-i dau o parte ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament nou ipotecat in favoarea finantatorilor mirceas88 mirceas88 Buna ziua, Sunt in situatia in care trebuie sa ma deci daca semnez un antecontract pt un apartament nou, in constructie, asa cum este propus documentul sau ... (vezi toată discuția)