avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezerva si cotitatea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezerva si cotitatea

un defunct lasa un testament in favoarea sotiei de-a doua tot patrimoniul existent la data decesului
sotul are un copil dintr-o casatorie anterioara (prima sotie), iar cu a doua are 2 copii.
cum se calculeaza:
1. rezerva
2 cotitatea disonibila ordinara
3 cotitatea disponibila speciala
mostenirea = o casa+ anexe + locul din cutrea locuintei
= teren extravilan
multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Alex Chiciu , Avocat 21:17, 20 Septembrie 2010
mostenirea o are defunctul toata de la tatal sau
a incalcat rezerva succesorala prin faptul ca au fost afectate drepturile copiilor defunctului.se poate actiune in instanta pt anularea certificatului de mostenitor.
multumesc pentru raspuns
dar cat din avere ii revine copilului din prima casatorie?
in procent
multumesc anticipat
In speta, rezerva sotiei este de 4/32. Rezerva fiecarui copil este de 7/32. Cotitatea disponibila ordinara va reveni sotiei, in calitate de legatar universal in cota de 7/32. Cotitatea ordinara ce revine sotiei este mai mica decat cotitatea speciala care este, in acest caz, 8/32. Daca vor cere reductiunea, copilului din prima casatorie ii va reveni rezerva, de 7/32.
multumesc mult
dar faptul ca acel copi din prima casatorie nu a avut niciun fel de legatura cu tatal de cand parintii s-au despartit, legea ii acorda aceeasi rezerva ca celor doi copii din a doua casatorie?

Alte discuții în legătură

Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Cum se imparte o mostenire? corina30 corina30 ]Avand testament, la sase luni de la decesul proprietarului (tata) am facut o declaratie de acceptare a mostenirii. Acum, dupa 2 ani si jumatate ceilalti frati ... (vezi toată discuția)
Drepturi de succesiune elenamitroi elenamitroi Buna ziua, Am fost casatorita, in urma casatoriei a rezultat 1 copil care a ramas la mine. Am achizitionat un apartament si am mai mostenit un apartament prin ... (vezi toată discuția)