avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1085 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... DIVORT INTERNATIONAL
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

DIVORT INTERNATIONAL

Buna ziua.
Itrebarea mea incepe cam asa...Cum pot sa divortez daca sunt casatorit in SUA in conditiile in care Ea(cetatean roman) nu vrea sa divorteze iar EU(cetatean roman) nu mai pot ajunge in SUA ca sa inaintez instantei de judecata cererea de divort?
Si acum o sa fac un scurt istoric al situatiei de mai sus.
In 2008 iulie m-am casatorit in Portland ,Maine ,SUA bineinteles dupa legile respectivei tari.
Dupa 6 luni am hotarat ca nu mai putem sta impreuna si am vrut sa divortez dar cum viza imi expira nu ammai avut timp si nici nu am vrut sa incalc legile statului si am plecat in Romania.
Acum dupa 2 ani ma rog de aceasta persoana sa divorteze si sa-mi trimita actele de divortca sa le pot semna sa ma pot casatori in Romania .
Am mai intrebat si pe la ambasada SUA de la Bucuresti daca exista vreo solutie la aceasta situatie si am primit un raspuns nu foarte incurajator..."Ambasada ca si institutie nu se amesteca in astfel de situatii si singura solutie ar fi ca eu sa ajung in statul respectiv unde sa oficiat casatoria si sa depun la tribunalul din acel oras o cerere de divort si cam asta ar fii singura solutie"
As i facut si asa daca mi-ar fi dat viza dar si ei acum le este rica sa-mi de-a viza fiind casatorit acolo sa nu cumva sa ma stabilesc acolo.
As vrea sa stiu o solutie pt ca vrreau sa recasatoresc in Romania si nu as vrea sa fiu vreopdata acuzat de Bigamie sau mai stiu eu ce si as vrea ca totul sa fie legal.
Mentionez ca certiicatul de casatorie se afla la mine si cand am ajuns in tara dupa ce am plecat din SUA nu am preschimbat si nici nu am declarat aceasta casatorie la nici o institutie a statului findca nu am stiu.
Se poate sa patesc ceva pt ca nu am declarat?
Nu se mai ia in consideratie casatoria?
Ce se poate intampla?:(
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:13, 24 Septembrie 2010
Dificil (in sensul ca va dura mult)… daca nu reusiti sa dovediti ca sunteti despartiti in fapt de ceva timp si nu mai stiti unde are domiciliul viitoarea fosta sotie.

Aveti posibilitatea de a transcrie certificatul de casatorie la “starea civila” in Ro.

Dupa ce reusiti sa faceti transcrierea introduceti cerere de divort - in care specificati si de cat timp sunteti despartiti in fapt (dovediti cu martori; daca mai aveti pasaportul cu ultima viza faceti o copie si o depuneti la dosar).

Partea cea mai “rea” ar fi ca poate dura mult. In procese in care una dintre parti se afla in strainatate termenele se dau cam la 3 luni - pentru a fi timp sa se indeplineasca procedura citarii, comunicarea anumitor acte etc. Cel putin un termen va fi la 3 luni…

Ar fi o sansa – dupa transcrierea certificatului si inaintarea cererii pentru desfacerea casatoriei – sa cereti citarea prin publicitate pe motiv ca nu cunoasteti domiciliul viitoarei foste sotii (doar in cazul in care nu il cunoasteti, pentru ca va trebui sa faceti dovada in acest sens – timpul trecut de la despartire e in avantajul dv). Cu cat e mai mare perioada in care ati fost despartiti in fapt cu atat e mai credibil ca nu-i stiti domiciliul…

Faptul ca nu ati transcris certificatul nu ar trebui sa aiba vreo urmare (desi se dispune o amenda - care nu s-a aplicat nici in cazul unei persoane care cerut transcrierea dupa 11 ani de la incheierea casatoriei in alt stat)

Casatoria este cat se poate de valabila, chiar daca pe teritoriul RO nu figurati ca fiind casatorit. O alta casatorie va poate aduce condamnarea pentru bigamie.
In mod inevitabil se vor audia martori si instanta le va adresa intrebari...
Cu termenele se mai pot gasi ceva solutii...
Pentru transcrierea casatoriei veti avea nevoie de certificatul de casatorie american apostilat conform conform Conventiei de la Haga din 1961: [ link extern ]
radaghin a scris:

Ea (cetatean roman) nu vrea sa divorteze iar EU(cetatean roman) nu mai pot ajunge in SUA ca sa inaintez instantei de judecata cererea de divort...

Acum dupa 2 ani ma rog de aceasta persoana sa divorteze si sa-mi trimita actele de divort ...

Chiar nu vrea si nu vrea? (ii convine din te miri ce motive situatia asta?) Sau ...ar putea sa vrea dar: ii e lene sa ..., n-are timp pentru ..., n-are bani de avocat in state...etc, etc. ? (in acest din urma caz i s-ar putea propune o solutie mai simpla pentru toata lumea).
Am certificatul de casatorie si cu apostila.
Si nu vrea pt ca am auzit de la un prieten ca ia un fel de ajutor de la stat pt ca nu este sotul langa ea si nu se descurca foarte bine pe acolo cateva sute de dolari.
Si va dati seama ca eu nu mai sunt cu ea de aproape 2 ani.
Cati bani sunt in 2 ani...pana la urma" ii ia , nu-i da'
Acum poate sa fie si asta un motiv...poate ca nu are bani...pt ca imi tot spunea sa-i trimit bani daca vreau sa divorteze bani pt avocat si ceva pt ea.
Acum nu stiu ce sa zic...chiar as vrea sa vad solutia ce-a mai simpla

Alte discuții în legătură

Divort international< casatorie in sua> radaghin radaghin Buna ziua. Itrebarea mea incepe cam asa...Cum pot sa divortez daca sunt casatorit in SUA in conditiile in care Ea(cetatean roman) nu vrea sa divorteze iar ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla cu copilul meu in acest caz? olivia1 olivia1 Problema este urmatoarea. Eu sunt romanca, sotul meu este roman si american. Am locuit cu sotul mu in america 3 ani unde am nascut un copil acolo. De putin ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate,certif.de casatorie in sua ili47 ili47 Situatia : cetatean roman stabilit in SUA ,casatorit tot in SUA ,are Carte de Identitate provizoriu in Romania ,unde scrie lipsa certif de casatorie .Am ... (vezi toată discuția)