eugenchis a scris:
Buna ziua. As dori sa aflu cum se calculeaza punctajul pentru grupa I de munca. Am lucrat in grupa I de munca 20 de ani si 1 luna. Sunt nascut in 26.04.1958 si cred ca pot sa ies la pensie limita de virsta cu grupa de munca(dupa legea19/2000) . Lucrez si la ora actuala. Pot sa depun dosarul in luna decembrie incit sa nu ma afecteze noua lege?(stiind ca dupa legea unitara a pensiilor grupa I de munca se transforma in conditii deosebite). Daca il depun in decembrie banuiesc ca se va calcula pensia dupa legea 19/2000. Am dreptate? Va multumesc
Am postat mesajul dvs. aici, intrucat in acest topic ati precizat si de cand lucrati si ca ati lucrat in grupa I de munca in procent de 70%, respectiv 100%. In prezent indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, nu trebuie sa asteptati luna decembrie.
Legea privind sistemul unitar de pensii publice va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, asa ca nu are cum sa va afecteze. Punctajul mediu anual se va determina conform Legii nr. 19/2000. Pentru anii si lunile de spor (adica pentru stagiul aferent perioadai lucrate in grupa I de munca) veti primi un punctaj suplimentar.
Calcul aproximativ, pentru 20 de ani lucrati in procent 100% in grupa I de munca:
-10 ani de spor (6 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa i de munca);
-10 x 0,5 = 5
-5 : 33 (stagiul complet de cotizare in decembrie, conform anexei 3 a Legii nr. 19/2000) = 0,15151. Acesta ar fi punctajul suplimentar, dar este un calcul aproximativ, intrucat ati lucrat o perioada in grupa I de munca in procent de 70%. Aceasta va fi transformata in perioada lucrata in grupa I in procent 100%.