avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1096 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie limita de varsta

Buna ziua.As dori un sfat de la d-voastra. Sunt nascut in 26-04-1958 si lucrez din 1976.Am lucrat in grupa I de munca urmatoarea perioada:din 15-01-1976 pina in 14-07-1978 in procent de 70% si din 01-09-1982 pina in 01-04-2001in procent de 100%.As avea conditii de pensionare limita de virsta,dar nu as dori pensionarea. Vreau sa stiu daca in baza noii legi a pensiilor o sa pot iesi la pensie cind o sa doresc.Poate peste doi trei ani sa zicem. Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:30, 26 Noiembrie 2010
În temeiul prevederilor art. 41 alin.(5) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în forma adoptată prin Legea nr.49/2010, "asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, îşi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, în condiţiile legii."
reducerea varstel;or de pensie urmare grupei I de munca nu se mai aplica cu 01.04.2011. Insa...e posibil ca noua lege sa nu prevada acest lucru mult mai devreme....Este alegerea dvs!
Dupa ultima Adresa a ITM - din sept 2010 - rezulta ca unitatea poate dispune incetarea contractului - fara a fi necesara emiterea deciziei de pensionare.
Acum, eu o sa va raspund in functie de prevederile legii privind sistemul unitar de pensii publice, desi inteleg de la televizor ca va fi votata din nou in Parlament. Ca in Romania, ce-ar mai fi de zis?

Potrivit art. 158 din legea privind sistemul unitar de pensii, perioadele lucrate in grupele I si II de munca pana la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite in vederea reducerii varstelor de pensionare, cu exceptia celor lucrate in:
-unitati miniere;
-activitati de cercetare, explorare etc. in zonele I si II de expunere la radiatii;
-activitatile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;
-aviatia civila;
-activitatea artistica prevazuta in anexa 4 a legii.

Pentru peste 20 de ani lucrati in grupa I de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani si 6 luni, potrivit art. 55 din lege. Deci, daca nu iesiti la pensie anul acesta, dupa 01.01.2011 veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la 60 de ani si 6 luni, adica in anul 2018.
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
eugenchis a scris:
Buna ziua. As dori sa aflu cum se calculeaza punctajul pentru grupa I de munca. Am lucrat in grupa I de munca 20 de ani si 1 luna. Sunt nascut in 26.04.1958 si cred ca pot sa ies la pensie limita de virsta cu grupa de munca(dupa legea19/2000) . Lucrez si la ora actuala. Pot sa depun dosarul in luna decembrie incit sa nu ma afecteze noua lege?(stiind ca dupa legea unitara a pensiilor grupa I de munca se transforma in conditii deosebite). Daca il depun in decembrie banuiesc ca se va calcula pensia dupa legea 19/2000. Am dreptate? Va multumesc

Am postat mesajul dvs. aici, intrucat in acest topic ati precizat si de cand lucrati si ca ati lucrat in grupa I de munca in procent de 70%, respectiv 100%. In prezent indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta, nu trebuie sa asteptati luna decembrie.

Legea privind sistemul unitar de pensii publice va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011, asa ca nu are cum sa va afecteze. Punctajul mediu anual se va determina conform Legii nr. 19/2000. Pentru anii si lunile de spor (adica pentru stagiul aferent perioadai lucrate in grupa I de munca) veti primi un punctaj suplimentar.

Calcul aproximativ, pentru 20 de ani lucrati in procent 100% in grupa I de munca:
-10 ani de spor (6 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa i de munca);
-10 x 0,5 = 5
-5 : 33 (stagiul complet de cotizare in decembrie, conform anexei 3 a Legii nr. 19/2000) = 0,15151. Acesta ar fi punctajul suplimentar, dar este un calcul aproximativ, intrucat ati lucrat o perioada in grupa I de munca in procent de 70%. Aceasta va fi transformata in perioada lucrata in grupa I in procent 100%.
Multumesc mult

Alte discuții în legătură

Va multumesc ! viomitrea viomitrea Buna ziua , Am iesit la pensie limita de virsta in anul 2006 si nu mi s-a marit pensia cu 50 % pt grupa 1 , acum mi se mai mareste cu ceva procent pentru ... (vezi toată discuția)
Perioada de grupe, asimilata conditiilor speciale. vreau sa beneficiez de art. 169 din legea nr. 263/2010 IOANBIRLEA IOANBIRLEA Buna seara, Am fost pensionat in 28/11/2006 cu urmatorul stagiu de cotizare: 43 ani, 10 luni, 9 zile din care -grupa I 19 ani, 1 luna, 6 ... (vezi toată discuția)
Punctaj suplimentar; varsta standard; stagiu complet lupu paul lupu paul reducere varsta pensionare si punctaj grupa munca se acorda simultan ? (vezi toată discuția)