avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... punctaj suplimentar; varsta standard; stagiu complet
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

punctaj suplimentar; varsta standard; stagiu complet

reducere varsta pensionare si punctaj grupa munca se acorda simultan ?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:57, 4 Octombrie 2010
Da, se acorda simultan.
De la CNPAS mi s-a spus ca adaugarea punctajului suplimentar (gr.II) se va opera concret dupa 1 ian. 2011. Sa speram. Deocamdata el e doar scriptic.
Reducerea varstei de pensionare,simultan cu punctaj suplimentar la fostele grupe superioare de munca I si II se acorda pentru cei care si-au deschis dreptul la pensie incepand cu 03/11/2008.Cei care si-au deschis dreptul la pensie anterior acestei date,li s- a acordat reducerea varstei de pensionare si aproximativ 1/3 din punctajul suplimentar prin O.U.G.100/2008 urmand ca restul de punctaj de aproximativ 2/3 sa se acorde incepand cu 01/01/2011 potrvit art.165 indice 1din legea 19/2000 modificata prin O.U.G.209/2008 si amanata pentru aceasta data prin O.U.G.114/2009.
lungu paul a scris:
4.Pensionarea la pensie la limita de varsta beneficiind de reducerea stagiului complet de cotizare pentru stagiul in grupa conditii speciale.
Pensionarii care au stagii de cotizare in gr I si II de munca echivalate cu conditii deosebite sau conditii speciale beneficiaza de punctaje suplimentare care se exclud unele pe altele fara a se putea stabili o regula generala care varianta este avantajoasa astfel :
a.pensionarii care au stagii de cotizare in gr I si II de munca echivalate conditii deosebite nu beneficiaza de reducerea stagiului complet de cotizare si beneficiaza de punctaje suplimentare conform OU 209/2008.
b.pensionarii care au stagii de cotizare mici in gr I echivalate conditii speciale si mari in gr II de munca echivalate conditii deosebite beneficiaza de reducerea stagiului complet de cotizare si nu mai beneficiaza de punctaje suplimentare conform OU 209/2008. este adevarat ca trebuie sa alegi intre reducerea varstei de pensionare si punctaj grupa de munca,eu asa am inteles din textul de mai sus luat din capcanele legii 19/2000

Interventie moderator Va rog sa nu mai deschideti noi topicuri. Daca mai aveti ceva de adaugat, apasati pe butonul "raspunde", scrieti tot ceea ce aveti de scris si apoi apasati "publica mesaj". Multumesc!

In legatura cu intrebarile dvs. Faceti o usoara confuzie intre reducerea varstei standard de pensionare si stagiul complet de cotizare, sa-i zicem redus, care se utilizeaza in cazul anumitor categorii de persoane care au lucrat in grupe de munca sau in conditii deosebite / speciale.

Punctajul suplimentar pentru perioadele lucrate in grupe de munca se acorda independent de reducerea varstei standard de pensionare. Sau altfel spus, nu exista nicio legatura intre reducerea varstei standard de pensionare si acordarea punctajului suplimentar.

In schimb, punctajul suplimentar pentru activitatea lucrata in grupe de munca nu se acorda in situatiile in care la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza alte stagii complete de cotizare decat cele prevazute in anexa nr. 3 a Legii nr. 19/2000 sau in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna Ziua!
Va rog frumos sa-mi spuneti, cind pot sa cer pensionarea la limita de
virsta avind in vedere datele personale de mai jos

Date generale: Barbat nascut in mai 1955.
1. 1969-1973 scoala profesionala
2. 1973.08.01- 1978.08.14 - Grupa II-a (filatura de bumbac)
3. 1978.09.27-1979.06.25 incorporat
4. 1979.07.11-1991.08.30 - Grupa I-a electrician subteran
5. 1991 stabilit in Ungaria si am lucrati 19 ani - in cimpul muncii si astazi

Din adeverinta obtinuta de la casa de pensii rezulta 25 de ani si trei
luni lucrati in Romania.

Intrebarea este - cind pot sa merg in pensie la limita de
virsta si care este modul de calcul al pensiei?

Multumesc anticipat

Sz. Alexandru

Alte discuții în legătură

oug 100/2008 calu2006 calu2006 m-am pensionat de boala in 03.02.2009. la calculul stagiului de cotizare am : conditii speciale: 22ani7luni 2zile( anterior1.04.2001 15ani 6luni 4 zile) ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta eugenchis eugenchis Buna ziua.As dori un sfat de la d-voastra. Sunt nascut in 26-04-1958 si lucrez din 1976.Am lucrat in grupa I de munca urmatoarea perioada:din 15-01-1976 pina ... (vezi toată discuția)
Cumul pensie cu salariu, la stat sch sch Femeie,57 ani(n.1953),salariata,stagiu cotizare 33 ani din care cca.18 grupa 2, pensie estimata- mai mica decat salariul mediu. As dori,va rog, sa stiu ... (vezi toată discuția)