avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1043 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... cost suplimentar credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

cost suplimentar credit

Buna ziua .Numele meu este Ciubota C-tin si as vrea sa va cer si eu o parere in legatura cu arhicunoscuta oug 50 din 2010.Ca urmare a unui contract de credit in urma unei notificari banca a introdus in mod unilateral in formula de calcul a dobanzii un element care nu este impus de legislatie.In urma acestui lucru, banca a si perceput cu ocazia platii ratelor lunare contravaloarea acestui element. La 2 luni am semnat actul aditional la contractul de credit insa observand existenta acelui element in formula de calcul a dobanzii am facut obiectiuni consemnate in cuprinsul actului aditional.Intrucat vreau sa ma adresez instantei de judecata cu o actiune care sa aiba ca rezultat eliminarea acelui element care practic este un procent de 1,25%,cum ar trebui calificata o astfel de actiune,una in anularea a respectivului procent, sau una de obligare a bancii sa procedeze la eliminarea lui din formula de calcul, tinand cont ca vreau sa-mi intemeiez actiunea pe oug 50 din 2010?De remarcat este faptul ca ordonanta susmentionata interzice introducerea in actele aditionale a unor costuri suplimentare .Totodata acelasi act normativ, stabileste la art.37 ca ,,in contractele de credit cu dobanda variabila se vor aplica urmatoarele reguli:
a) dobanda va fi raportata la fluctuatiile indicilor de referinta EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobanzii de referinta a BNR, in functie de valuta creditului, la care creditorul poate adauga o anumita marja, fixa pe toata durata derularii contractului,, Precizez ca in formula de calcul pe langa indicele public si marja , contine si acel procent care se adauga la indicele public, contractul de credit avand dobanda variabila.D e asemenea Art. 40 precizeaza:,, In acest caz se interzice introducerea in actele aditionale a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.,,Prin prima acestor prevederi se poate initia o actiune in constatarea nulitatii absolute a procentului criticat? In speranta unui raspuns , va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Lamuriri cu privire la actul aditional allyna allyna Avand ceva timp liber am citit mesajele de pe forum. Si mi-a atras atentia discutia despre MARJA FIXA....Am un credit din 2008, pe 10 ani.Am semnat Actul ... (vezi toată discuția)
Majorea marjelor fixe este sau nu legala? anca_197 anca_197 buna ziua! sunt titulara a doua contracte de credit in lei si in euro la Banca Romaneasca din anul 2008.La contractul in euro dobanda se compune din marja ... (vezi toată discuția)
Ing 2 marje fixe sau hotie georgeck georgeck buna ziua, conform aticolului din zf. de azi ING are o formula transpatrenta de calcul a dobanzii cu 2 marje fixe. Este legala aceasta marje?.In contractul pe ... (vezi toată discuția)