avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia la limita de varsta - s-a pierdut cererea de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia la limita de varsta - s-a pierdut cererea de pensionare

Am 63 de ani si lucrez din 1985. La inceputul lunii martie am trimis o cerere de pensionare prin posta angajatorului(prin care solicitam pensionarea incepand cu 01.04.2010). Saptamana aceasta am primit o atentionare verbala potrivit careia datorita faptului ca nu as fi solicitat pensionarea voi primi decizia de pensionare.
Va rog sa-mi spuneti daca cererea mea de pensionare s-a pierdut, exista posibilitatea sa nu mai fiu acceptata la locul de munca inainte de a primi decizia de la Casa de pensii. Altfel spus, poate sa se dea decizia de incetare a contractului de munca pentru pensionare si astfel sa nu mai pot sa-mi desfasor activitatea pana la primirea deciziei de pensionare de la Casa de pensii?
Ce ma sfatuiti sa fac: Sa fac alta cerere sau sa solicit inregistrarea primei cereri pe care o am confirmata ca primita de angajator(prin recipisa de primire, semnata)? Inteleg ca dupa 01 aprilie exista o alta lege privind pensionarea. E adevarat?
Mentionez ca vreau sa mai lucrez pana la primirea deciziei de pensionare de la Casa de Pensii.
Astept raspunsul dvs. prompt. Cu multumiri!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:29, 22 Septembrie 2010
BG a scris:
Am 63 de ani si lucrez din 1985. La inceputul lunii martie am trimis o cerere de pensionare prin posta angajatorului (prin care solicitam pensionarea incepand cu 01.04.2010). Saptamana aceasta am primit o atentionare verbala potrivit careia datorita faptului ca nu as fi solicitat pensionarea voi primi decizia de pensionare. Va rog sa-mi spuneti daca cererea mea de pensionare s-a pierdut, exista posibilitatea sa nu mai fiu acceptata la locul de munca inainte de a primi decizia de la Casa de pensii.

:-/
Eu inteleg din ceea ce ati scris ca nu ati depus cerere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta la casa de pensii. In aceste conditii, nu veti primi nicio decizie de la casa de pensii. Pana in data de 01.04.2010 numai dvs. puteati depune cererea privind acordarea pensiei insotita de acte la casa de pensii. Dupa aceasta data, putea sa depuna dosarul de pensionare si angajatorul, dar numai daca era completata si semnata de dvs. cererea-tip privind acordarea pensiei.

Altfel spus, poate sa se dea decizia de incetare a contractului de munca pentru pensionare si astfel sa nu mai pot sa-mi desfasor activitatea pana la primirea deciziei de pensionare de la Casa de pensii?

Incepand cu data de 01.04.2010 a intrat in vigoare Legea nr. 49/2010. Potrivit acestei prevederi, raportul de munca inceteaza de drept la data la care o persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Desi Legea nr. 49/2010 nu se aplica retroactiv, multi angajatori apreciaza ca se pot prevala de prevederile acesteia. Si, pe undeva, le dau dreptate. Daca o persoana indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in martie 2010, pai atunci le ideplineste si in aprilie, si in mai , si in iunie etc.

De la casa de pensii nu veti primi decizie decat dupa ce depuneti cererea si actele la ei. Spuneti-i angajatorului dvs. ca Legea nr. 49/2010 nu se aplica retroactiv si ca dvs. ati indeplinit conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta inainte de intrarea in vigoare a acesteia.

Ce ma sfatuiti sa fac: Sa fac alta cerere sau sa solicit inregistrarea primei cereri pe care o am confirmata ca primita de angajator(prin recipisa de primire, semnata)? Inteleg ca dupa 01 aprilie exista o alta lege privind pensionarea. E adevarat? Mentionez ca vreau sa mai lucrez pana la primirea deciziei de pensionare de la Casa de Pensii.

Solicitati inregistrarea primei cereri, prezentand dovezi ca ati trimis-o. In acelasi timp, depuneti cererea si actele la casa de pensii. Totodata, solicitati angajatorului sa va permita sa va continuati activitatea in temeiul art. 41, alin. (5) din Legea nr. 19/2000.

Daca ati fi avut cererea privind acordarea pensiei pentru limita de varsta depusa la casa de pensii, ati fi intrat sub incidenta art. 41, alin. (6) din Legea nr. 19/2000. Asa, nu intrati.

ART. 41
......................................
(6) In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare."

Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Ieri, am fost la sediul angajatorului si am aflat urmatoarele:
La data de 16.09.2010 s-a emis decizia de pensionare, motivandu-se ca nu au primit de la mine o cerere de pensionare pentru data de 01.04.2010.(cererea am trimis-o la angajator in data de 01.03. 2010 si a fost receptionata conform recipisei pe 03.03.2010).
Va rog sa-mi spuneti daca merita sau nu si cum pot sa contest decizia aceasta intrucat, daca se tinea cont de cererea mea de pensionare trimisa angajatorului ar fi trebuit sa mai lucrez pana la primirea deciziei de la Casa de pensii(va rog sa-mi comunicati daca rationamentul meu este gresit!)?
Mentionez ca am refuzat sa ridic decizia de pensionare de la sediul angajatorului, urmand ca acesta sa mi-o trimita prin posta.
In momentul de fata, mai am vreun drept, mai pot lucra sau astept decizia si apoi vad ce e de facut(eventual contestatie)?
Multumesc pentru sprijinul dvs. in clarificarea situatiei mele.
Ultima modificare: Marți, 21 Septembrie 2010
BG, utilizator
BG a scris:
Ieri, am fost la sediul angajatorului si am aflat urmatoarele:
La data de 16.09.2010 s-a emis decizia de pensionare, motivandu-se ca nu au primit de la mine o cerere de pensionare pentru data de 01.04.2010.(cererea am trimis-o la angajator in data de 01.03. 2010 si a fost receptionata conform recipisei pe 03.03.2010).

Angajatorii nu emit decizii de pensie, nu este de competenta lor. Daca n-ati depus cerere la casa de pensii, nu exista decizie de pensionare. Poate angajatorul a emis decizie de incetare a raporturilor de munca.

Am scris in mesajul precedent toata legislatia aplicabila si ce ar trebui sa faceti. Daca nu exista cerere depusa la casa de pensii, nu sunt aplicabile prevederile art. 41, alin. (6) din Legea nr. 19/2000.
Da, este adevarat este vorba de decizia de incetare a raporturilor de munca incheiata fara sa se tina cont de cererea angajatului pentru pensionare facuta cu 7 luni in urma.
Cererea de pensionare la care face referire art.41.alin.(6) nu este cea depusa de angajat catre angajator?
Apreciez o precizare in aceasta directie. Multumesc!
BG a scris:
Cererea de pensionare la care face referire art.41.alin.(6) nu este cea depusa de angajat catre angajator?

Nu, cererea la care face referire art. 41, alin. (6) din Legea nr. 19/2000 este cea depusa la casa de pensii. Va reamintesc ca in martie 2010 numai dvs. puteati depune cererea privind acordarea unei categorii de pensie la casa de pensiii.

In alta ordine de idei, nu reusesc sa-mi explic de ce a trecut atata timp si nu v-ati intrebat angajatorul ce se intampla cu cererea dvs. Timpul a trecut in defavoarea dvs. iar angajatorul a speculat situatia in favoarea sa.

Alte discuții în legătură

Pensionarea functionarului public meszrozalia meszrozalia Sunt functionar public, am cerut pensionarea de varsta de la data 28.06.prin cerere la Casa de pensiidin data de 2.06.2010.Inca nu am primit raspuns.Am ... (vezi toată discuția)
Incetare contract pensionare anticipata Vioreld Vioreld buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz? (vezi toată discuția)
Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)