Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul I sau II sau un beneficiar de pensie anticipata nu poate lucra in baza unui CIM. Presupun ca intrebarea este alta. Un CIM va inceta de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor referitoare la varsta standard si stagiul de cotizare, conform art. 56, lit. d) din Codul muncii. Poate va lamuriti citind art. IV din Legea nr. 49/2010.
ART. IV
Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 72 din 5 februarie 2003, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 56, partea introductivă şi litera d) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
"Art. 56. - Contractul individual de muncă existent încetează de drept:
.........................................................................
d) la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;".
2. La articolul 56 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu următorul cuprins:
"(2) Pentru situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. d)-k), constatarea cazului de încetare de drept a contractului individual de muncă se face în termen de 5 zile lucrătoare de la intervenirea acestuia, în scris, prin decizie a angajatorului, şi se comunică persoanelor aflate în situaţiile respective în termen de 5 zile lucrătoare."
pana la modifi.adusa de Legea nr.49/2010 incetarea CIM al unui salariat care si-a depus dosarul de pensie invaliditate avea loc la data comunicarii deciziei de pensie.Pensionarea pt. invaliditate se face la momentul ivirii invaliditatii, indiferent de varsta salariatului. Intrebarea se referea la , de exemplu, un salariat avand varsta de 40 de ani(deci nu are varsta standard de pensionare) si fiind incadrat in grad invaliditate.
Art.56(2) se refera la art.56 lit.d in forma modificata.
Referitor la pensia anticipata, pensionarea nu are loc la data indeplinirii varstei standard, ci mai devreme.Consider in acest caz varsta redusa, cu maxim 5 ani, varsta standard?
In cazul pensiei de invaliditate este simplu. Data este cea de la care emite comisia de expertiza medicala decizie de incadrare in grad de invaliditate.
In cazul pensiilor anticipate este mai complicat. Si da, varsta standard este cea redusa cu 5 ani. Problema majora in legatura cu aplicarea Legii nr. 49/2010 este aceea ca angajatorul s-ar putea sa nu stapaneasca Legea nr. 19/2000 (si nici nu e treaba lui s-o cunoasca foarte bine) si sa-si propuna angajatii pentru pensie fara ca acestia sa indeplineasca, cumulativ, conditiile de varsta si de stagiu. Rezultatul: persoane care stau luni de zile fara un loc de munca si fara bani pentru ca, in final, sa primeasca o decizie de respingere a acordarii drepturilor de pensie. Cine-i mai angajeaza?
Dar cine are timp in tara asta sa mai si gandeasca atunci cand este foarte ocupat cu elaborarea unor acte normative generatoare de haos?
Buna ziua!
Va rog sa ma lamuriti si pe mine, daca am facut cerere de pensionare pentru limita de varsta si vechime completa, incepand cu data de 01.03.2010(in cartea de munca este specificat "propus pentru pensionare incepand cu data de 01.03.2010),dar cererea la Casa de Pensii am depus-o pe 01.04.2010 pentru ca nu am avut toate actele necesare, conform legii 49/2010 incepand cu ce data ar trebui sa primesc pensie, 01.04.2010 sau cu data emiterii deciziei de pensionare?
Multumesc