avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 438 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere pentru angajat cu dosar de pensionare depus ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere pentru angajat cu dosar de pensionare depus .

Florica, angajata la SC Electrificare CFR SA in data de 18.03.2010 solicita societatii intocmirea dosarului de pensionare pentru limita de varsta incepand cu data de 01.04.2010.
Depuna dosarul la casa de pensii in data de 01.04.2010.
In data de 14.04.2010 primeste prin posta DECIZIA DE CONCEDIERE emisa de angajator in data de 06.04.2010, concediere facuta la CFR in baza ORDONANTEI GUVERNULUI NR 9 din 29.01.2010. Prin aceasta decizie este anuntata ca in data de 04.05.2010 ii inceteaza contractul individual de munca pentru motive ce nu tin de persoana salariatului, ca urmare a concedierii colective, conform art. 55 lit. c si art.65 alin (1) din Legea 53 / 2003- Codul muncii.
1. Florica trebuia concediata sau trebuia mentinuta pana la primirea deciziei de pensionare?
2.La data incetarii CIM,Florica primeste o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2010 ,in afara drepturilo cuvenite la zi.
Nu primeste,( pana la primirea Deciziei de pensionare), desi O.G nr 9/2010 prevede, indemnizatie de somaj stabilita conform reglementarilor in vigoara si nici venitul lunar de completare stabilit o data cu idemnizatia de somaj corespunzator vechimii in munca (15 luni in cazul ei ) calculat potrivit prevederilo art 8 alin. (1) si (2) din O.G nr 9 / 2010
Cel mai recent răspuns: petru lucaci , utilizator 12:51, 22 Aprilie 2010
Chiar daca este in sectorul de stat (unde "minunile" sunt dese) nu cred ca poate ramane asa deaorece:
Conform legii 49/2010 care modifica art.56 lit.d) din codul muncii, contractul de munca inceteaza de drept la data îndeplinirii cumulative a condiţiilor de vârstă standard şi a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.
Cum se va face inscrierea incetarii in carnetul de munca deoarece exista inscrierea "propus pentru pensionare"? Si carnetul este la dosarul de pensie.
Nu poate beneficia de drepturile de somaj deoarece indeplineste conditiile de pensionare.
Plata pensiei se va stabili cu data de 1 aprilie.
Va multumesc Dle Neagu!
Ar mai trebui investigat (functie de datele concrete din actele Floricai), daca legea 49/2010 ii este aplicabila.
As fi tentat sa zic ca nu, data fiind operarea (banuiesc) a "propunerii de pensionare" in cartea ei de munca anterioar intrarii in vigoare a l. 49/2010.
Si, daca nu ii este aplicabila 49/2010, atunci ii este aplicabila vechea forma c codului muncii, care interzice concedierea salariatului care asteapta deczia de pensionare.
Inca o data va multumesc D.le Neagu.
Si acum permiteti-mi sa va fac si precizarile; in data de 31 martie Florica a luat dosarul de pensionare de la Resurse Umane iar in 01.04.2010 la ora 8 si un sfert dosarul deja era depus la Casa Judeteana de Pensii Arad cu nr 9925/ 01.04.2010.
Cu alte cuvinte, inscrisul - solicita pensionarea- din CM a fost facut in 31 martie -a treia zi de publicare a L 49 in MO dar oricum inainte de ora 24 a celei de a treia zi
Cu stima , Lucaci!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea vs pensionare lucacipetru lucacipetru Buna ziua. Ma numesc Lucaci Petru si sunt angajat al unei Societati CFR,filiala a CNCFR SA.In data de 24.10.2013 am primit preaviz de concediere, urmand ca la ... (vezi toată discuția)
Modificari prin legea 49 din 2010 geoanca31 geoanca31 1)cum inceteaza CIM al unui salariat pensionat pt. invaliditate, respectiv pensie anticipata?cu ce art. din codul muncii? (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate aijin aijin Buna ziua. Am o angajata care se pensioneaza pe caz de boala. Mi-a adus o decizie asupra capacitatii de munca, un singur exemplar de culoare roz. Pe acesta il ... (vezi toată discuția)