avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare contract pensionare anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare contract pensionare anticipata

buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 21:17, 9 Iunie 2010
art.56 lit.d C.mun. ... este temeiul de drept al incetarii.
freeelis a scris:

art.56 lit.d C.mun. ... este temeiul de drept al incetarii.

stiam ca s-a modificat continutul acestui articol odata cu aparitia legii 149/2010.
am gasit tot pe acest site, la raspunsul specialistului ca ar inceta cu art. 55 lit.c Codul Muncii coroborat cu art. 49 alin1 din legea 19/2000 - legea pensiilor.
Prin faptul ca in art. 56 lit. d) nu se mai specifica pensia anticipata si pensia anticipata partial, inseamna ca putem desface cim cu acordul partilor sau prin demisie, nu mai este inclusa pensionarea anticipata la incetare de drept.
Ultima modificare: Joi, 3 Iunie 2010
lorelayold76, utilizator
Nu se corboreaza cu ?

Art. 41. (6) In situatia asiguratilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune incetarea raporturilor de munca, de serviciu sau a calitatii de membru cooperator, dupa caz, in vederea pensionarii, decat dupa primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
@ Vioreld
art.49 alin.1 din Legea nr.19/2000 nu are nicio tangenta cu incetarea c.i.m. ...
art.56 lit.d C.mun (modificat prin Legea nr49/2010) are urmatorul continut :
Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
................................................................................................
d) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;.

@ lorelayold76
Se poate inceta c.i.m. prin demisie sau acordul partilor insa in acest sens este nevoie de cererea angajatului.
Asiguratii care indeplinesc conditiile prevazute de Legea nr.19/2000 pentru obtinerea unei pensii pentru limita de varsta, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, isi pot continua activitatea numai cu acordul angajatorului, in conditiile legii.
Prin urmare, la data indeplinirii conditiilor prevazute de Legea nr.19/2000 pentru obtinerea unei pensii anticipate sau anticipate partial c.i.m. va inceta.

@ Tanjani
Intr-adevar, conform alin.(6) al art.41 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, în situaţia asiguraţilor care au depus cerere de pensionare, angajatorii acestora nu pot dispune încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a calităţii de membru cooperator, după caz, în vederea pensionării, decât după primirea deciziei de admitere a cererii de pensionare.
Prin urmare, trebuie ca cererea de pensionare sa fie depusa pentru a opera incetarea la data primirii deciziei de pensionare.

Alte discuții în legătură

Incetare cim in cazul pensiei anticipate partiale Elena Rosca Elena Rosca ce temei legal are incetarea contractului de munca urmare pensionarii anticipate partial (vezi toată discuția)
Incetare contract de munca conf. art. 56 "d" din l.53/2003 modificat. gaby1970 gaby1970 Buna ziua, va rog sa ma lamuriti in aceasta situatie.:\"> In Legea 19/2000 cu modificari si completari ulterioare(inclusiv L49/2010) se mentioneaza ,, ... (vezi toată discuția)
Contract de munca pensionar pensie anticipata ContSters37581 ContSters37581 Buna ziua, Nu cred ca am pus bine titlul, dar problema este urmatoarea: au o salariata care doreste sa se pensioneze anticipat (are 34 ani si 8 luni ... (vezi toată discuția)