avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca pensionar pensie anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca pensionar pensie anticipata

Buna ziua,

Nu cred ca am pus bine titlul, dar problema este urmatoarea: au o salariata care doreste sa se pensioneze anticipat (are 34 ani si 8 luni vechime, iar stagiul complet este de 27 ani si 8 luni, iar vartsa salariatei este de 57 ani, iar varsta standard de pensionare este de 58 ani si 10 luni). Am dat explicatiile astea pentru ca EU cred ca se pensioneaza anticipat.
Oricum, persoana vrea sa stie daca ar mai putea lucra in firma dupa pensionare. Am citit in legea 19/2000, ca nu se mai poate cu CIM. Poate ma puteti ajuta dvs. Mai exista o alta posibilitate?

Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:10, 20 Aprilie 2010
Sigur se poate pensiona doar anticipat . In acest caz nu poate cumula pensia cu salariul . Deci nu mai poate lucra in continuare , va primi pensia anticipata de la data desfaceri contractului individual de munca . Doar pensinari pentru limita de varsta pot fi mentinuti in continuare in activitate cu acordul angajatorului (Legea 49/2010)
1. Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente pot sa beneficieze de pensie anticipata sau pensie anticipata partiala.
2. Potrivit dispozitiilor art.92 alin.(1) lit.b) din Legea nr.19/2000, pensia anticipata partiala se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care titularul se regaseste intr-una din situatiile prevazute la art.5 alin.(1) pct.I si II din lege, respectiv pe perioada cat desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, este numit in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului.
POate depune dosarul pentru pensionare anticipata.
Oricum, pe decizia de pensionare anticipata scrie ca pensia este pusa in plata cu data la care se dovedeste ca respectivul a incetat raporturile de munca.

Deci, poate astepta deizia de pensionare anticipata si sa faca cerere de suspendare a platii intrucat este inca salariata.
Cadn nu va mai fi salariata va face cerere de punere in plata a pensiei, anexand la cerere o copie a deizie de pensionare primite si o copie a decizie de incetare a raporturilor de munca.
In speta, c.i.m. va inceta de drept la data indeplinirii conditiilor de pensionare anticipata - art.56 lit.d C.mun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetare contract pensionare anticipata Vioreld Vioreld buna ziua. imi puteti spune cu ce articol inceteaza un c.i.m. in acest caz? (vezi toată discuția)
Practica liberala vs pensie sachelariec sachelariec sunt medic stomatolog cu cabinet particular. Doresc pensie anticipata dupa 32 ani de serviciu. Mi se spune ca daca fac acest lucru nu mai pot profesa. Este ... (vezi toată discuția)
Continuarea activitatii dupa pensionare la firma privata Dana Flondor Dana Flondor In cazul unui angajat care a primit decizia de pensionare pentru limita de varsta, este obligatorie incetarea CIM la data pensionarii si incheierea unui nou ... (vezi toată discuția)