Buna ziua,
problema suna cam asa:
acum 4 ani tatal meu a decedat.
era abonat romtelecom. stiu ca mi-a spus ca a cerut telefonic ca acest post sa fie anulat.
Timp de 1 ani de zile de la decesul lui nu am gasit nici o factura in cutia postala, iar apoi postul telefonic fusese desfiintat, deoarece daca se suna la vechiul nr. de telefon se raspundea" nr. de telefon nealocat...."
Ulterior dupa alti ani am vandut apartamentul, acum noii proprietari sunt in alta retea de telefonie RDS-RCS, ma rog,s-au schimbat multe...
Acum cateva luni, un vechi vecin din blocul unde am vandut imobilul, mi-a spus cum ca am primit, de fapt pe numele tatalui meu, o instiintare si i se cere sa platesca romtelecomului suma de 80ron, datorie pentru.....nu stiu ce...
Sunt obligata sa o platesc eu???
Preluand activul mostenirii tatalui dumneavoastra, v-ati insusit si pasivul, deci datoriile pe care tatal dumneavoastra le-a avut catre terti.
Oricum, din descrierea dumneavoastra, reiese faptul ca suma ceruta de romtelecom este mai veche de 3 ani de zile si prin urmare este prescrisa, deci dumneavoastra nu mai trebuie sa achitati nimic.
Mult succes!
Prescriptia reprezinta stingerea dreptului material la actiune neexercitat in termenul prevazut de lege.
Cu alte cuvinte, legea prevede un termen, de regula 3 ani, in care creditorul(Romtelecom in caz) poate pretinde la de debitor(dumneavoastra) executarea unei obligatii.
Daca nu solicita in acest termen executarea obligatiei, dumneavoastra nu mai puteti fi obligata sa va indepliniti aceasta obligatie.
Desigur ca despre institutia prescriptiei extinctive ar mai mult de povestit, insa pentru a va face o idee, este suficient.
Mult succes!
Pai... nu-i chiar asa... momentan, mostenitor sau nu, omul nu trebuie sa plateasca vreo datorie chiar de-ar fi mai noua de 3 ani... A fost notificat tatal, nu vreun mostenitor... Doar n-o fi atat de darnic vreun mostenitor sa se ofere sa-i plateasca unui debitor al autorului sau vreo suma de bani, fara sa i se arate temei legal etc... poate de cand a trimis notificarea si pana afla de mostenitori... se implineste vreun termen... n-ar rost sa raspunzi unei scrisorele venita unui decedat. Parerea mea.
Cu privire la situatia de fata, ati putea insa, avand in vedere ca e prescrisa si ca nu va poate obliga la plata, sa le trimiteti un raspuns, de genul: "subsemnatul... decedat in data de... va anunt cu regret ca datoria dv. s-a prescris..." :D:))
Imi cer scuze daca v-a suparat gluma macabra... am vrut doar sa subliniez ca nu va poate obliga nimeni.
Astfel de lucruri se mai intampla insa, avand in vedere ca unii oameni sunt intimidati de astfel de notificari si chiar platesc. Apoi, nu mai pot obtine banii, ce e dat e bun dat! :P
De aceea.
Mai ales ca, pentru societatile de urmarire creante, "da bine" sa reuseasca sa recupereze asa ceva. ;)
AVLIL imi placi... trebuie sa-ti dau o cafea intr-o zi...
Eu le-am trimis unora un raspuns din asta .... pe bune... Ba mai mult, l-am intregit cu: "subsemnatul ... domiciliat la figura 19 din Cimititrul Sfanta Vineri...."
Datorii telefonie
Adinamos
Buna Ziua. As dori sa-mi raspundeti,daca am datorii la telefonie,(Romtelecom,Vodafone)[b]mai vechi de 3 ani,acestea nu se prescriu?Primesc acasa scrisori de la ... (vezi toată discuția)