avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Ordin CSA nr 812/27.11.2009 art 36
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Ordin CSA nr 812/27.11.2009 art 36

Ideea e ca eu am avut un accident in care nu eu am fost vinovatul. Am fost la politie si s-a intocmit proces verbal de constatare in care cel care a provocat aciidentul si-a recunoscut vina. Am mers la firma de asigurari (Ardaf) iar inspecorul de acolo a incadrat dosarul ca fiind frauda si mi-a trimis o scrisoare acasa prin care invoca articolul 36 alininiatul 2 din ordinul CSA 812/27.11.2009 (adugat mai jos). Pe mine ma interesaza daca dupa parerea dumeavoastra de specialisti partea boldata "în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice" nu se refera si la organul de politie care incheiat procesul verbal??? O complectare la intrebare ar mai fi: daca eu am procesul verbal de constatare in care respectivul si-a recunoscut vina + costatul amiabil de la asigurator (Ardaf) am vreo sansa sa nu primesc banii pt reparatii si ei sa traga de timp 3 luni pana imi dau raspunul? Multumesc anticipat

Art. 36. -
(2) Asigurătorul RCA poate desfăsura investigatii privind producerea accidentului, în termen de cel mult 3 luni de la data avizării producerii evenimentului asigurat, în conditiile în care respectivul accident nu face obiectul unor cercetări efectuate de autoritătile publice.

În termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată ori de către asigurat, asigurătorul RCAeste obligat:
a) fie să răspundă cererii părtii solicitante, formulând oferta de despăgubire potrivit propriilor investigatii cu privire la producerea evenimentului asigurat, în cazul în care se dovedeste îndeplinirea conditiilor de asigurare si producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA;
b) fie să notifice părtii prejudiciate cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau partial, pretentiile de despăgubire.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 01:49, 3 Octombrie 2010
Daca ati reprodus exact din adresa primita, iar accidentul a avut loc in 2010, returnati-i d-lui inspector hartia care nu are nicio valoare din urmatoarele motive:
1.In vigoare este Ord.CSA nr. 5 din 2010 si nu exista un ordin nr.812 al CSA ci eventual un Monitor Oficial cu acest numar din 2009, in care fusese publicat un ordin anterior al CSA.
2. Autoritatea publica care a avut ca obiect cercetarea, finalizata cu un document oficial ( procesul verbal) este tocmai Politia iar "supra-investigatiile" invocate, nu pot anula/modifica acest document, care de altfel nu poate fi atacat decat in instanta, de catre unul dintre cei implicati , in niciun caz de catre asigurator.
3.Nu se poate astfel ocoli alineatul nr.1 din acest ordin, prin care este obligat asiguratorul:

Art. 36. (1) Despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.

Raspunderea a fost stabilita prin procesul verbal de catre politie iar intinderea/cuantificarea daunei este facuta prin autorizatia de reparatie si constatarea avariilor intocmita cu ocazia avizarii daunei.
In acest caz, povestea cu frauda poate fi un motiv pentru a pretinde aplicarea urmatorului articol:

Art. 37. Daca asiguratorul RCA nu isi indeplineste obligatiile in termenele
prevazute la art. 36 sau si le indeplineste defectuos, inclusiv daca diminueaza
nejustificat despagubirea, la suma de despagubire cuvenita, care se plateste de
asigurator, se aplica o penalizare de 0,1%, calculata pentru fiecare zi de
intarziere.

Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
nucu$, utilizator
In scrisoarea primita de la asigurator sunt precizate si motivele respingerii dosarului de daune. Dca da, care sunt acestea?
cioan a scris:

In scrisoarea primita de la asigurator sunt precizate si motivele respingerii dosarului de daune. Dca da, care sunt acestea?


Deci dosarul de dauna dupa spusele domnului inspector de la Ardaf si ceea ce reiese din scrisoarea lor spun ca potrivit acelui ordin au dreptul sa cerceteze 3 luni cauzele si apoi sa imi dea un raspuns. Nu am primit un raspuns oficial din partea lor ca nu o sa fiu despagubit, dar mi s-a dat de inteles ca nu prea am sanse..
Puteti face pasii urmatori:
1. o sesizare la CSA, in care sa ratati ce vi s-a intamplat;
2. invitatia la conciliere, pentru a mai castiga timp si a indeplini procedurile premergatoare promovarii unei actiuni in instanta;
3. Sa actionati asiguratorul in judecata.
Subscriu la cele spuse de distinsa noastra colega de forum sdianaviolina cu precizarea ca respectivii pasi pot fi urmati numai dupa ce asiguratorul isi motiveaza in scris refuzul platii daunei.

Alte discuții în legătură

Dauna auto capatina_cristi capatina_cristi am introdus dosarul de dauna in urma cu 03 luni si nici pana in momentul de fata nu mi s-a transmis nimic .imi spun ca dosarul este in cercetari, cu toate ca ... (vezi toată discuția)
Tergiversare dosar dauna, fals in datare document. Adrian Matei Adrian Matei Către, Societatea de Asigurare Reasigurare ARDAF S.A. Sucursala Ardaf Vâlcea Departament Daune Dosar nr. 317530038 In atenţia domnului inspector ... (vezi toată discuția)
Bcr asigurari, neplata la 3 luni robertto_robertto robertto_robertto buna ziua ! am si eu o problema lagata de neplata unui dosar de dauna la bcr asigurari, accidentul s a intamplat in ianuarie mai precis pe 20.01.2012 am fost ... (vezi toată discuția)