Cabinet medical care functioneaza de 8 ani intr-un bloc, trebuie sa plateasca agentul termic ca persoana fizica proprietar al apartamentului in care functioneaza cabinetul sau agent comercial?
Buna seara,
Astazi am fost contactata de administratorul Asociatiei de proprietari a blocului de locuinte, in care din anul 2002 functioneaza cabinetul medical, ca ar trebui sa semnez o informare catre firma care vine si citeste repartitoarele de caldula, pentru a calcula agentul termic consumat (gcal.) la pretul practicat pentru agentii comerciali (firme), si nu la pretul practicat pentru consumatorii casnici. Intrebarea mea este: daca este legal acest lucru sau este un abuz din partea asociatiei de proprietari?
Mentionez ca in acest bloc mai sunt apartamente in care functioneaza sedii de firme.
Administratorul are dreptate.
Agentii economici, deci in toate apartamentele in care functioneaza sedii de firme, trebuie sa plateasca agentul termic nesubventionat. Aceasta reglementare trebuia pusa in practica de acum cativa ani, dar probabil ca in noile conditii de criza s-a trecut si la aplicarea ei.
O firma care calculeaza caldura nu-si poate permite sa faca ilegalitati.
Multumesc pentru raspuns. Care este actul normativ care reglementeaza acest lucru?
Exista diferenta intre sediu de firma si firma "lucrativa" cum ii spune domnul administrator cabinetului medical, adica sediile de firme nu sunt obligate, au aceasta obligatie doar celelalte?
Nu stiu sa va spun actul normativ, dar puteti intreba la firma care face calculul caldurii sau poate stie chiar administratorul.
Mai bine spus, ca sa nu se faca interpretari, agentul termic se plateste nesubventionat de orice persoana juridica care isi desfasoara sau are sediul in apartamente.
Si eu am facut aceeasi observatie domnului administrator, pentru toti agentii comerciali este la fel, dar dansul sustine ca nu. Imparte firmele in sedii sociale si spatii lucrative, ceea ce am semnalat ca este un abuz din partea administratiei.
Am ezitari la raspunsul pe care vi l-am dat. E posibil ca exprimarea in lege sa fie "agentilor economici care-si desfasoara activitatea in apartamente de bloc" si in acest caz administratorul sa aiba dreptate.
Si daca stau sa ma gandesc mai bine, un agent economic isi poate declara sediul in apartamentul sau, dar sa nu-l transforme in spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, sintagma care precizeaza ferm ca acolo se desfasoara o activitate de comert, de servicii etc....
In lipsa transformarii apartamentului in spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in apartament locuieste o persoana fizica, deci i se aplica pretul subventionat.
De exemplu un contabil, la inceputul activitatii sale, si-a declarat sediul firmei la adresa unde locuieste, dar la catva timp si-a inchiriat un apartament intr-un bloc unde isi are "punctul de lucru". In cazul acesta acasa - la sediu - apartament pe care nu l-a transformat in spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, plateste caldura ca orice alt proprietar, iar la punctul de lucru o plateste nesubventionat - apartamentul cu pricina functionand ca birou de contabilitate.