avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... PFA sistem real
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

PFA sistem real

Buna ziua,

Sunt PFA in sistem real, prestez activitati de consultanta in afaceri pentru o societate din Spania, activitatea se desfasora la sediul meu respectiv in romania cine trebuie sa achite aceste contributii? pot sa platesc eu pentru ei acest lucru este mai dificil. O alta intrebare eu incasez un venit lunar de 5000 lei cat trebuie efectiv sa virez catre cas, somaj si pensii avand in vedere ca trebuie sa platesc si impozitul pe venit. Va rog foarte mult sa-mi raspundeti!
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Calin Bejinar , Practician in insolventa 12:59, 22 Septembrie 2010
Legea 19/2000

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente

"Art. 6 – (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.

Legea 95/2006

Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Persoanele care exercita profesii liberale platesc cass 5,5% sau 6,5% Georgeta U.A. Georgeta U.A. Buna ziua Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006 Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele: ART. 257 ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Despre ordinul 58/2010 si contract casa opsnaj crisalev crisalev Buna seara, am carte de munca la un spital si sint si profesie liberala. Se vireaza cf cartii de munca - carte OPSNAJ suna pentru sanatate. Doresc sa stiu daca ... (vezi toată discuția)