avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Despre ordinul 58/2010 si contract casa OPSNAJ
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Despre ordinul 58/2010 si contract casa OPSNAJ

Buna seara, am carte de munca la un spital si sint si profesie liberala. Se vireaza cf cartii de munca - carte OPSNAJ suna pentru sanatate. Doresc sa stiu daca mai trebuie sa platesc in plus pentru OPSNAJ (sa depun declaratie cf org 58/2010) ca si profesie liberala. Personal cred ca nu trebuie sa depun declaratie la CASMB pt ca eu platesc la OPSSNAJ. Ce parere aveti dvs?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crisalev , utilizator 14:38, 11 Septembrie 2010
Se plateste contributie de sanatate conform prevederilor Legii nr. 95/2006, art. 257 (3).
Este destul de confuz...Prevederile din lege si din ordonanta sint diferite....si eu am deja carte de munca si contract de munca. In legea 95 prevederile nu erau clare (nu scrie "obligatie" ci "drept" de a avea asig de sanatate si sumele se calculeaza altfel decit din ordonanta 58.....)
legea 95/2006 ART. 257 "b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar" Asta e confuz pt ca la alt aliniat spune altceva....
Iar, la art.257 (3), Legea nr. 95/2006 prevede: În cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp venituri de natura celor prevăzute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (2^1) şi la art. 213 alin. (2) lit. h), contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
(art.257 (2) din Legea nr 95/2006 ,,Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit,,)
Asigurarea in sistemul social de sanatate este un drept.(conditionat de contributie)
Contributia la sistemul social de sanatate este o obligatie.

Conform legii 95/2006 trebuie sunteti obligat sa platiti si contributia pentru veniturile din activitati independente.

Contributia si asigurarea de sanatate se plateste respectiv incheie, de regula, cu casa de sanatate de care apartineti( la care e inscris medicul de familie).
Nu sunteti nicidecum obligat sa faceti contract cu CASMB(casa de sanatate bucuresti).
Totodata casa de sanatate se poate schimba oricand, dupa bunul plac.

Alte discuții în legătură

Pensionar cu conventie civila irinuka2005 irinuka2005 Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este ... (vezi toată discuția)
Cass calculata la valoarea vanzarii unui bun imobil doina ban doina ban in perioada 2008-2011 am platit contributia de sanatate si am depus declaratiile legale la CASMB la valoarea venitului minim pe economie, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Taxe sanatate aristel aristel am primit astazi 24.07.2008 o somatie de la casa de asigurari de sanatate sa platesc o cota de 6% din venitul pfa-ului . este legal ?mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)