avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Despre ordinul 58/2010 si contract casa OPSNAJ
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Despre ordinul 58/2010 si contract casa OPSNAJ

Buna seara, am carte de munca la un spital si sint si profesie liberala. Se vireaza cf cartii de munca - carte OPSNAJ suna pentru sanatate. Doresc sa stiu daca mai trebuie sa platesc in plus pentru OPSNAJ (sa depun declaratie cf org 58/2010) ca si profesie liberala. Personal cred ca nu trebuie sa depun declaratie la CASMB pt ca eu platesc la OPSSNAJ. Ce parere aveti dvs?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: crisalev , utilizator 14:38, 11 Septembrie 2010
Multumesc. Cum se calculeaza ? 5,5 din venitul net pe luna ? sau altfel dupa declaratia de impunere?
Pe de alta parte un director - presedinte de la Casa de asig Buc declara in ziare (in f multe chiar si pe avocat.net) ca nu se plateste retroactiv suma pe 5 ani, ci pe ordinul 58/2010 Nu mai inteleg nimic.....
iata ce mai scrie aici : www.avocatnet.ro/content/for...
"Data post: Joi, 10 Septembrie 2009, 23:26
In situatia dvs. de angajat cu CIM nu platiti CAS si in calitate de PFA.
In acest sens opereaza dispozitiile Legii nr.19/2000 art.6^1 coroborat cu art.5 :
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori
dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
Art. 6^1
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar cu conventie civila irinuka2005 irinuka2005 Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este ... (vezi toată discuția)
Cass calculata la valoarea vanzarii unui bun imobil doina ban doina ban in perioada 2008-2011 am platit contributia de sanatate si am depus declaratiile legale la CASMB la valoarea venitului minim pe economie, in calitate de ... (vezi toată discuția)
Taxe sanatate aristel aristel am primit astazi 24.07.2008 o somatie de la casa de asigurari de sanatate sa platesc o cota de 6% din venitul pfa-ului . este legal ?mentionez ca sunt angajat ... (vezi toată discuția)