avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 752 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CASS calculata la valoarea vanzarii unui bun imobil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CASS calculata la valoarea vanzarii unui bun imobil

in perioada 2008-2011 am platit contributia de sanatate si am depus declaratiile legale la CASMB la valoarea venitului minim pe economie, in calitate de asociat unic al unei SRL ( care era in pierdere si si-a suspendat temporar activitatea in intervalul 2009-2012). in 2009 am vandut un apartament mostenire de la parinti.
Acum CASMB solicita plata contributiei si asupra venitului obtinut din vanzarea apartamentului.
Este legal? Si daca DA, in baza carui temei legal? Daca NU, ce pasi trebuie sa urmez?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: doina ban , utilizator 19:09, 6 Aprilie 2011
Legea 95/2006

Art. 257. (intr-o varianta de prin 2009)

(1) Persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate, cu excepţia persoanelor prevăzute la art. 213 alin. (1).
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 21 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Art.55 al.2 paragraf H Cod Fiscal mentioneaza ca venitul asimilat salariilor este indemnizatia lunara a asociatului unic la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurare sociala (depusa la CASMB- la nivelul salariului minim pe economie).
In aceasta situatie este posibil sa ma incadrez in Legea 95/2006 art.257 al.2 paragraf a, conf. careia am achitat lunar ani de zile contributia aplicata asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas pentru venituri suplimentare fata de pensie Ion Craiu Ion Craiu Sotia mea este pensionara din anul 2001.A platit CAS continuu ca salariata si pensionara mai bine de 40 de ani IN anul 2006(luna nov - dec) a incasat din ... (vezi toată discuția)
Contributii de platit la casa de sanatate mirela.calancea mirela.calancea Salut toti cititorii subiectului scris de mine si va rog sa ma ajutati sa inteleg corect procedeul de calcul si plata a contributie de sanatate in cazul in ... (vezi toată discuția)
Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)