Sotia mea este pensionara din anul 2001.A platit CAS continuu ca salariata si pensionara mai bine de 40 de ani
IN anul 2006(luna nov - dec) a incasat din dividende o suma pentru care a platit impozit pe venit.
Recent avand nevoie de o adeverinta de la Casa de Sanatate am aflat,verbal, ca CASMB pretinde a plati o suma foarte mare reprezentand CAS ul pentru castigul suplimentar din dividende plus dobanzi si penalizari pe cca 3 ani invocand Legea 95/2006
Nu am primit nici-o instiintare de la CASMB cu privire la aceasta pretinsa datorie.
Este pretentia CASMB justificata?
Daca da, aveau datoria sa ne notifice pentru a evita penalizarile?
Care e termenul de prescriere?
Penalizarile sunt limitate la valoarea debitului sau pot creste oricat?
Daca aveti raspunsuri la aceste intrebari va rog sa le dati si justificarea legala ,daca se poate.
ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. (2) şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.
Articolul citat de Dvs arata la pct .f tocmai faptul ca nu se datoreza CAS pe veniturile din dividende s.a. in cazul in care se realizeaza venituri din pensie ,salariu, etc.
Ori in cazul in discutie s-a primit pensie si s-a platit CAS-ul corespunzator pentru aceasta
Domnule Ion Craiu, aveti dreptate,
aceasta exceptie este deasemena implicita si din alin 3 de la acelasi articol.
Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit; f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar.
(21) In situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate.
(3) In cazul persoanelor care realizeaza in acelasi timp venituri de natura celor prevazute la alin. (2) lit. a) - e), alin. (21) si la art. 213 alin. (2) lit. h), contributia se calculeaza asupra tuturor acestor venituri.