Un pensionar este administrator al unei asociatii de proprietari angajat in baza unei conventii civile si realizeaza venituri de natura salariala(este administrator al blocului)cum este impozitat?Conform legii daca nu era pensionar se impozita cu toate contributiile:
CA,CASS,SOMAJ,IMPOZT PE SALARII...
GRESESC?
Dar daca este pensionar?Se retine doar 16%imp pe salarii si cota de contributie la asig sociale de sanatate?
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate
OUG nr.58/2010 astfel cum a fost modificata prin OUG nr. 82/2010 nu contine prevederi referitoare la contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate in cazul veniturilor obtinute in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil este reglementata de Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.
In situatia considerarii venitului obtinut drept „venit din activitati independente”, obligatia platii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate rezulta din dispozitiile art. 215 alin. (3) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora aceasta obligatie revine si persoanelor care exercita profesii libere sau celor care sunt autorizate, potrivit legii, sa desfasoare activitati independente.
Potrivit art. 257 alin. (3) din aceeasi lege, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si alte venituri.
Conform art. 257 alin. (3) din Legea nr. 95/2006, contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate se calculeaza asupra tuturor veniturilor in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente si venituri din:
a. venituri din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b. venituri impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c. venituri din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d. indemnizatiile de somaj;
e. venituri din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f.venituri care sunt neimpozabile;
g. veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.
In consecinta, pensionarul care incheie un contract/conventie intemeiata pe dispozitiile Codului civil datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
Contributia persoanelor care exercita profesii libere sau avizate potrivit legii sa desfasoare activitati independente se plateste trimestrial.