avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 202 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plati compensatorii. Daca da?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plati compensatorii. Daca da?

Buna ziua!Daca la nivel de societate nu avem incheiat contract colectiv de munca, iar cim a incetat conform art.65.1 din c.muncii, pot cere plata unui salariu compensator conform art.78 din CCM la nivel national, dar a unui salariu mediu pe unitate pt. nasterea unui copil?Daca da, mai poate fi solicitate dupa emiterea deciziei de incetare, Mentionez ca nu depasesc 30 zile de la data deciziei iar copilul nu a implinit varsta de 2 ani.Revenirea mea in activitate a avut loc prin suspendarea CCC iar la 2 zile de la aceasta data am primit preaviz. nici in preaviz si nici in decizie nu se aminteste nimic de plati compensatorii.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 22 Septembrie 2010
1. Puteti solicita salariul compensatoriu , in acest sens invocati si art.247 C.mun. care prevede ca, în cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior.

2. Referitor la ajutorul pentru nastere .. sunteti la mana angajatorului, intrucat o eventuala actiune in instanta este tardiva. Actiunea trebuia depusa in termen de 6 luni de zile de la data nasterii copilului.
Multumesc pt. raspuns dar as vrea sa stiu daca sunt conditionata de un termen in care sa cer asta? Inteleg din raspunsul dat ca pot cere plata si dupa primirea deciziei de incetare. Daca ma lovesc de un raspuns negativ din partea lor ce pot face?
Salariul compensatoriu il puteti cere in instanta in termen de 6 luni de la data incetarii c.i.m. ... Depuneti o sesizare la ITM si/sau promovati o actiune in instanta in cazul in care angajatorul refuza plata acestui salariu.
Cum as putea afla carei ramuri se subordoneaza CAEN 2829 -fabricarea de subansamble pentru sisteme industriale de cantarire(fabricarea altor masini si utilaje de utilizare generala), poate la nivel de aceasta ramura exista un ccm care ma avantajeaza mai mult?
Este foarte greu de gasit ... posibil ca cineva sa aiba cunostinta de un alt ccm care sa fie aplicabil codul CAEN postat de dvs... :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concedierea individuala bvr bvr Buna dimineata! Stimati colegi, Ma puteti ajuta , va rog, cu cateva informatii legate de concedierea individuala conform articolului 65 aliniatul 1 din ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca cu art.65 dan furnea dan furnea Mi s-a desfacut contractul de munca la data de 01.11.2009., de o societate privata din cluj-napoca, avind ca activitate c-tii si instalatii in c-tii. Eu sint ... (vezi toată discuția)
Somaj ioanatm ioanatm Buna ziua, Daca o firma din domeniul constructiilor are 13 angajati si vrea sa concedieze 5, cate zile preaviz trebuie sa acorde, 15 sau 20? Intreb asta ... (vezi toată discuția)