avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune abuziva??
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune abuziva??

cer parerea cuiva despre situatia urmatoare:
Acum 7 ani tatal meu a murit. A lasat in urma printre altele, un teren care nu a fost la CAP niciodata.. Suntem patru fii ca si mostenitori. Doi dintre noi nu emit pretentii asupra terenului. Fratele meu a mers cu 2 martori mincinosi care au declarat ca el a muncit acel pamant (lucru in fapt neadevarat deoarece cat a trait tatal el era beneficiarul de drept si fapt )si a facut un act de intabulare pe motiv ca a lucrat acest pamant intre 10 si 20 de ani, pe numele lui. Dar din moment ce pamantul era al tatalui si apare pe numele lui in dosarele de evidenta ale primariei respective, nu era normal ca sa se fi facut o succesiune , sau sa fie stabilite drepturile celorlalti fii cu privire la teren? Nu este acesta un abuz din partea emitatorului actului de intabulare, ca nu au intrebat de alti mostenitori? Poate fi atacat usor, actul, avand in vedere ca nu a trecut decat un an de la intocmirea lui? Ce lege este aceasta care lasa sa se emita un act de intabulare asa de usor care sa permita apoi sa se si vanda terenul respectiv. Imi este peste puteri de a intelege. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: otudp , utilizator 18:58, 10 Aprilie 2008
verificati la cartea funciara pt ca acolo modificarile nu se fac decat pe baza de acte autentice ceea ce implica deja falsul..daca s-au dat declaratii false in fata notarului....solicitati anularea actului dar verifcati toate documentele si vorbiti cu un specilist ca sa nu va scape nimic....
multumesc mult de sfaturi. La cartea funciara cred ca terenul apare acum pe numele fratelui cel lacom. Probabil ca acum eu trebuie sa vin cu alti martori si sa infirm. Sau este suficient faptul ca avand mostenitori mai multi, averea tatalui trebuia impartita echitabil? Tatal si fratele au trait 30 ani in aceeasi curte. Voi incerca sa obtin sfatul unui specialist.
Nu este logic ceea ce sustineti dv. In primul rand ca uzucapiunea se constata de un judecator in instanta, nu de notar sau lucrator la CF. Asa ca, cel mai probabil e ca a fost un dosar pe rolul unei instante, in care fratele s-a judecat cu tatal sau cu mostenitorii. Verificati daca s-a facut citarea corespunzator etc.

Apoi, "cred" inseamna ca intai verificati si apoi ne spuneti sa va dam un sfat, ca va indrumam gresit si tot dv. pierdeti.
In ceea ce priveste uzucapiunea de la 10 la 20 de ani, ea trebuie sa fi avut la baza un titlu, or ce titlu putea sa existe, a cumparat fratele, ce putea fi?

Asa ca verificati, sau angajati un jurist sa verifice pentru dv. si reveniti. Ca nu prea se leaga lucrurile.
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2007
Liliana Gradinaru, Avocat
Va multumesc mult pentru precizari. Nu stiu exact procedura prin care a intabulat terenul, de cumparat , nu se putea cumpara, ca nu avea de la cine, si nici nu avea cine sa-l doneze. Tatal a mai avut si alte terenuri dar pe acelea i le a dat intr-adevar din timpul vietii. Nu si acest teren de care discutam, asta in mod cert. Dar daca ziceti ca pentru a se putea intabula pe numele lui, fratele trebuia sa se judece in instanta cu mostenitorii (pentru ca tatal si mama sunt morti deja) pai mostenitorii suntem noi copiii tatalui, deci trebuia sa fiu citat si eu, ceea ce nu s-a intamplat. Asta imi spune ca nu a avut loc nici un proces si ca actele pe care mi le a aratat printre urlete :) si pe care aparea si cuvantul intabulare si numele lui, cu schema locului etc sunt cine stie ce extrase de la primaria de acolo. Voi incerca sa consult un jurist. Totusi, va intreb carei autoritati sa ma adresez pentru a obtine informatiile despre situatia acestui pamant, cu tot ce s-a intamplat in legatura cu el? A, sau la CF dupa cum sugera cineva mai sus? Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 7 Decembrie 2007
otudp, utilizator
Ma indoiesc sa puteti obtine relatii din CF a altuia... in afara unui proces pe rol.

Adresati-va unui jurist sau incercati sa aflati adevarul de la frate, apoi ne comunicati si va dam o parere tehnica. Dar ce v-a spus e cusut cu ata alba.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune dienusa dienusa cat timp dureaza (cu aprox)o intabulare prin uzucapiune (procesul)?Terenurile au fost in folosinta parintilor(acum decedati)de peste 50 ani,o parte din ele ... (vezi toată discuția)
Donatie cu final neasteptat RIKO RIKO Am sa incep prin a va spune ca in luna iulie 2010 am primit prin donatie un teren intravilan de 4414 mp in localitatea Orsova. Terenul a apartinut bunicii ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau proprietar? va rog ajutor ! nfloryn nfloryn In anul 1923 bunicul meu a fost improprietarit cu 674 m.p. teren intravilan, ,care in anul 1965 a fost inregistrat in Cartea funciara si pe care in anul 1968 ... (vezi toată discuția)