avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

cat timp dureaza (cu aprox)o intabulare prin uzucapiune (procesul)?Terenurile au fost in folosinta parintilor(acum decedati)de peste 50 ani,o parte din ele sunt mostenite si o parte au fost cumparate,problema e ca la unele cumparate nu avem chit de mana,s-a pierdut.Provin dintr-o zona necooperativizata.
Se aude ceva de aparitia legii funciare?se vor putea intabula mai usor?e vb ca in maxim 3 luni apare...
Cel mai recent răspuns: dienusa , utilizator 11:26, 31 Mai 2008
N-am inteles nimic, cum vine intabularea prin uzucapiune?!? Dvoastra nici n-ati inceput procesul si va ganditi la intabulare?
pentru obtinerea unui titlu de proprietate prin uzucapiune, va trebui sa vorbiti cu un avocat; va vedea actele pe care le detineti si va va informa despre tot ce va intereseaza despre litigiu. Acesta poate sa dureze ceva timp, intrucat o sa va judecati cu mostenitorii vanzatorului si cu siguranta, nu ii veti gasi usor.

In cazul in care veti avea o hotarare favorabila, o veti investi si veti cauta un geodez, sa faca schita cadastrala si sa intocmeasca dosarul. El o sa va ajute si in aceasta problema.
sa inteleg ca totul dureaza destul de mult ,provin dintr-o zona din Ardeal(Bistrita)...terenurile le-au detinut parintii care figureaza in registrul agricol pe numele lor de peste 50 ani,la acea vreme se obisnuia sa se cumpere pamant si sa se treaca in pozitie la primarie,la fel si mostenirile,nu a fost C.A.P in acea zona...dupa cate vad o sa fie destul de complicat...
dienusa a scris:

sa inteleg ca totul dureaza destul de mult ,provin dintr-o zona din Ardeal(Bistrita)...terenurile le-au detinut parintii care figureaza in registrul agricol pe numele lor de peste 50 ani,la acea vreme se obisnuia sa se cumpere pamant si sa se treaca in pozitie la primarie,la fel si mostenirile,nu a fost C.A.P in acea zona...dupa cate vad o sa fie destul de complicat...

1) trebuie sa ceri de la BCPI cate un extras de CF pentru informare pentru fiecare teren. Vezi cine sunt proprietarii inscrisi in CF;
2) trebuie sa te interesezi daca acesti proprietari sunt decedati. Adresezi o cerere primariei in acest sens, intrebi oamenii mai in varsta, etc.
2a) Daca nu sunt decedati de cel putin 20 de ani nu poti sa ceri constatarea uzucapiunii.
2b) Daca sunt decedati adresezi o cerere judecatoriei prin care ceri sa constate ca in temeiul art. 28 din Decretul-Lege nr. 115/1938 ai dobandit dreptul de proprietate prin uzucapiune. Nu chemi in judecata pe nimeni pentru ca este o procedura speciala prevazuta de art. 130 din DL 115/1938.
3) Daca 2b) este situatia ta atunci judecatoria va emite o somatie care se afiseaza la primarie si eventual se publica in ziar prin care sunt somate toate persoanele care doresc sa faca opozitie fata de uzucapiune. etc.
Cred ca ar trebui sa angajezi un avocat pentru ca ai nevoie macar de o oarecare indrumare.
De principiu, daca totul merge bine, din momentul depunerii actiunii si pana la intabulare trec cam 45-50 de zile, insa acum e vara si trebuie sa ai in vedere aceasta imprejurare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
am sa urmez sfaturile pe care mi le-ati dat ,va multumesc mult
Ultima modificare: Sâmbătă, 31 Mai 2008
dienusa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decret 115/1938 sau codul civil bms bms Asta m-a pus instanta sa aleg.Am depus o cerere pt constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune in contradictoriu cu o matusa care si ea ar avea drept ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune in baza d.l.115/1938 shiba shiba Buna seara tuturor! Am o speta mai deosebita si poate ma puteti ajuta. Un teren situat in Ardeal deci, regim de Carte funciara, uzucapiune in baza art.28 ... (vezi toată discuția)
Procedura uzucapiune crilodeea crilodeea Buna ziua! Azi dimineata in instanta doamna judecatoare m-a pus sa fac note scrise referitoare la procedura de judecare a uzucapiunii :O Ce parere am ca mai ... (vezi toată discuția)