avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietate casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietate casa

Parintii mei au o casa care au cumparat-o dupa ca s-au casastorit mai exact la aprox. 3 ani dupa ce m-am nascut (1980). Banii pentru cumpararea casei i-au primit de la bunicii mei (parintii tatalui meu). Inainte de cumpararea casei bunicii mei au facut un act notarial din care reiese cine a dat banii pentru casa (asta in caz ca parintii mei ar fi divortat). Acest act eu nu l-am vazut niciodata dar stiu sigur ca exista, lucru confirmat de parintii mei. In posesia acestui act a intrat o sora a tatalui meu (matusa mea).
Intre timp bunicii au decedat la fel si sora tatalui meu.
Acum , copii surorii tatatlui meu,( fiind in posesia acestui act) pretind ca au dreptul la casa parintilor mei. Precizez ca parintii mei au contract de vanzare cumparare a casei pe numele lor.
Intrebarea mea este: pot acele rude din partea tatalui sa pretinda parte din casa parintilor mei???
Cer parerea unei persoane de specialitate!!!! Ce ar trebui sa fac (parintii mei)????
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 07:45, 24 Septembrie 2010
Deoarece exista un contract de vanzare cumparare,intre bunicii si parintii dvs. inseamna ca parintii dvs.sunt propietarii de drept ai imobilului .Dvs.aveti calitatea de mostenitor,in cazul decesului parintilor.Copii surorii tatalui dvs.sa isi vada linistiti de treaba,chiar daca se afla in posesia acelei declaratii notariale,pt ca nu au calitate procesuala in cazul unui proces civil in pretentii,iar daca au trecut mai mult de trei ani de la moartea ultimului dintre bunici,a intervenit prescriptia dreptului material la actiune.
Fiind vorba de vanzare cumparare ,copii surorii tatalui dvs.nu pot emite nici un fel de pretentie asupra acestui imobil.Atat parintii dvs.cat si dvs. nu trebuie sa faceti nimic.Va vedeti linistiti de viata dvs.
andymaurul
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
andymaurul, utilizator
Care este ordinea deceselor bunicilor si a matusii dvs.?
Ce bunuri au lasat bunicii dvs. la deces?
Cand au decedat bunicii?
S-a "facut succesiunea" dupa bunicii dvs.?
Ce suma au donat buncii dvs. tatalui dvs. (ca sa cumpere apartamentul) si cam cand?

ps Intuiesc ca mostenitorii (copii) matusii au in gand reductiunea liberalitatilor excesive (in favoarea tatalui initiatorului), care au incalcat rezerva succesorala a mamei lor.
Si de-ar fi execsiva libralitatea, tot nu-i face pe verisorii initiatorului proprietari ai casei parintilor initiatorului.
Bunicul a decedat in 2001, bunica in 2006 si au lasat mostenire o casa (in care au locuit) si aproximativ 2 ha teren arabil.
Nu s-a facut inca succesiunea dupa bunici.
In 1981 bunicii au donat tatalui meu suma de 30.000 lei pentru asi cumpara casa.
Matusa a decedat in august 2010.
Exista un contract de vanzare cumparare dar nu intre parintii mei si bunici, ci intre parintii mei si fostul proprietar al casei (vanzator).
Bunicii doar au dat banii tatalui meu.
probabil ca este un act de donatie prin care bunicii au donat tatalui dvs o suma de bani.
este cam tarziu sa ceara reductiunea, si asta in cazul in care aceasta donatie ar fi incalcat rezerva succesorala.

Alte discuții în legătură

Obtinere mostenire io_Aky io_Aky Buna ziua, Sunt nou pe acest forum si sper ca am postat la sectiunea corecta, si ma adresez cui trebuie. Nici nu stiu de unde sa incep povestea mea, ca ... (vezi toată discuția)
Acte pt casa...mostenire Cimpoi Cimpoi Parintii mei au casa cumparata de catre bunicii mei si actele sunt facute pe bunici, unul dintre bunici a decedat.acuma eu as vrea sa fac actele pe numele meu. ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu probleme cristi_mre cristi_mre Buna. Am primit, prin donatie, o casa la tara. Era casa bunicilor. In urma succesiunii succesive, mama, unchiul si matusa, mi-au donat cotele lor din ... (vezi toată discuția)