Sunt nou pe acest forum si sper ca am postat la sectiunea corecta, si ma adresez cui trebuie.
Nici nu stiu de unde sa incep povestea mea, ca e atat de lunga incat as putea scrie un roman... Incepand de la inceputuri: bunicul meu, A. senior, a avut doi copii, A. junior si S., si a muncit toata viata lui pentru 2 case, 2 averi, cate una pentru fiecare copil. Prima casa, in care a locuit si el pana la incetarea din viata, a fost primita mostenire de la tatal lui si urma sa ramana mostenire fiului sau A. junior, iar a doua a fost construita de el pentru fiica lui S. Pana in 1995, impreuna cu parintii mei, A. junior si V., si fratele meu E. am locuit in aceeasi casa cu bunicul, apoi ne-am mutat la un apartament cumparat de parintii mei. In 1996 cand a murit bunicul meu A. senior, a lasat cu limba de moarte (dar fara acte) imparteala averii, fiecare ce casa are, ce pamant are, etc. Dupa moartea bunicului s-a facut un contract de vanzare-cumparare cu intretinere intre bunica mea, C. si parintii mei, pentru ca ceea ce trebuia sa ii ramana tatalui meu sa ii ramana, dar fara intabulare deoarece costa destul de mult.
In 1994 tatal meu primise cadou de la un verisor din Germania o masina, care era destul de veche si atunci, si nu a putut fi inmatriculata pe el, fiind inmatriculata pe o fundatie umanitara si folosita de el pana in 1999 cand acesta inceteaza din viata. Deoarece la momentul decesului acea masina se afla in garajul casei cu pricina, nu la apartament, matusa mea S. a contactat acea fundatie umanitara si a reusit sa scoata masina de la tatal meu si sa o treaca la ea in posesie, astfel incat sa nu ne ramana noua. De la decesul tatalui meu, A. junior a inceput tot scandalul cu sora lui S., aceasta, impreuna cu bunica C., atacand in instanta acel contract de vanzare-cumparare cu intretinere, pe motiv ca fiul bunicii este mort si nu mai are cum sa o intretina, astfel a reusit sa treaca averea inapoi pe bunica, sperand ca o va mosteni ea pe toata. Cum spuneam la inceput, acea casa, impreuna cu cele aferente ei, au fost mostenite de bunicul meu A. senior de la parintii lui, nu a fost obtinuta in timpul casniciei, iar conform legii bunica avea un sfert iar copii lui A. senior trei sferturi. Astfel, sora tatalui meu a mostenit in urma decesului bunicii din 2002, sfertul lasat de bunica mea printr-un testament si inca jumatate din celelalte trei sferturi pe care trebuia sa le imparta cu tatal meu (implicit eu si fratele meu care eram singurii lui mostenitori). Dupa moartea bunicii am fost la notar si am incercat sa discutam cu matusa mea, astfel incat sa renunte la partea ei, oferindu-i si o suma de bani, insa nu a fost de acord, ea sperand sa se imbogateasca pe spatele nostru.
Momentan casa se afla in indiviziune, iar pamantul care era aferent acestei averi este impartit, dar cu un acord mutual, fara intabulari.
Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
- Din ce unghi legal pot aborda eu aceasta situatie, astfel incat sa castig inapoi casa si terenurile aferente ei?
- Ce lege reglementa pe atunci acele fundatii umanitare, si cum a reusit matusa mea sa treaca masina pe ea, avand in vedere ca tatal meu era decedat?
- In cazul unui partaj, cum as putea sa fac sa nu le dau nici un ban pe partea lor?
Din pacate, daca bunicul nu a lasat un testament, impartirea verbala a averii nu are nicio valoare juridica.
Ea poate fi respectata, daca toti mostenitorii sunt de buna credinta. Daca nu sunt, atunci averea bunicului urmeaza a se imparti conform cotelor succesorale stabilite de lege.
Ati afirmat in posterea dvs. ca si casa ocupata de matusa a fost construita tot de bunicul.
Va trebui sa ne comunicati mai multe detalii : nu ne-ati spus daca aceasta casa a fost instrainata de bunicul matusii dvs. si sub ce forma.
Poate de aici va trebui sa porniti : sa ridicati pretentii asupra casei matusii. Ii este usor sa adopte o atitudine meschina, atunci cand "partea sa de mostenire" nu este pusa in discutie.
De asemenea, va trebui sa gasiti o cale sa va apropiati sufleteste de bunica dvs., ca sa o convingeti sa respecte ultima vointa a bunicului. Are o obligatie morala in acest sens.
Pe cale juridica, puteti solicita iesirea din indiviziune si atribuirea casei, impreuna cu terenul aferent catre dvs. Din pacate, bunica are un avantaj in aceasta privinta, intrucat locuieste acolo, iar unul dintre criteriile de atribuire este cel al posesiei.
Din acest motiv, pornirea unui proces de partaj in acest moment ar putea sa va fie defavorabila, in sensul ca exista posibilitatea sa nu vi se atribuie respectivul imobil, ci doar sulta.
Problema dvs este destul de complicata si va recomand sa consultati un avocat, care cu actele in fata va putea sa va recomande cea mai buna solutie.
Pe scurt:
Mostenirea lasata de bunic inteleg ca a constat intr-o casa primita mostenire de la stra-bunicul dvs. si o casa construita de bunic in timpul casatoriei (nu ati mentionat daca a fost trecuta pe numele ficei lui S).
Mostenitori legali la decesul bunicului erau sotia supravietuitoare (bunica), fiul S. si fiul A. Jr.
„limba de moarte” nu are nici o valoare legala atata vreme cat nu exista un testament scris.
Mostenirea bunicului se imparte conform legii in doua:
Casa mostenita de bunic se imparte 25% la sotia supravietuitoare, fiul A are 37,5% si fiul S are 37,5%.
Casa construita de bunic in timpul casatoriei este proprietate comuna si deci automat bunica avea 1/2. Atfel bunica pe langa 50% din casa mai primeste 12,5% iar copii primesc fiecare 18,75%.
Masina fiind proprietate fundatiei respective probabil ca a fost donata matusei dvs. si nu vad nici o cale de a o prelua.
Dupa decesul tatalui, contractul de intretinere a fost anulat pentru ca nu mai exista una din parti.
La decesul bunicii, partea bunicii din casa mostenita de bunic, adica 1/4 din casa trebuia sa se imparta celor unchiului si dvs. Testamentul lasat de bunica incalca rezerva succesorala a dvs. ca mostenitor reprezentant. Adica puteati cere reductiunea libertatilor excesive si primind astfel 1/2 din partea bunicii.
Din cate inteleg, dupa decesul bunicii S trebuia sa aiba 50% din casa iar dvs. 50% din casa mostenita de bunic.
1. Nu ati specificat daca ati dezbatut mostenirea dupa bunic
2. Nu ati spus daca dvs. sau unchiul au acceptat mostenirea expres, tacit sau sub beneficiu de inventar.
3. Daca ati dezbatut mostenirea si au fost impartite cotele puteti primi casa prin initierea ueni actiuni in instanta de iesire din indiviziune iar dvs. sa primiti casa in schimbul platii unei sulte catre unchi.
4. Nu vad nici o modalitate legala prin care sa il deposedati pe unchi de drepturile sale.
5. Termenul de prescriptie a sulteti este de 3 ani si daca reusiti sa il convingeti pe unchi sa astepte 3 ani nu va mai trebui sa ii platiti sulta. Daca unchiul nu accepta si dvs. nu platiti va putea sa va execute silit.
Daca casa facuta in timpul casatoriei de buni a fost transmisa catre unchi puteti contesta in instanta contractul pentru donatie simulata.
Imi cer scuze, nu retinusem ca si bunica a decedat.
In aceste conditii ignorati cele spuse in raspunsul meu cu privire la bunica si avantajul ei la atribuirea imobilului, intrucat ar detine posesia.
Sunt de acord intru-totul cu cele spuse de Alex_Munteanu.
Intampinare
irirelu
buna ziua. bunica mea a lasat prin testament casa unchiului meu , recunoaste ca are 4 nepoti (mostenitorii rezervatari), dar lasa toata averea unchiului meu, ... (vezi toată discuția)