avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am drept de mostenire de pe urma unui unchi vitreg?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am drept de mostenire de pe urma unui unchi vitreg?

Buna ziua.
Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi.
Am detinut doua proprietati (casa si curte ambele) care au fost expropiate si demolate. S-au facut dosarele pentru despagubiri pentru amandoua, dar fiind vorba de anul 1987, am fost despagubiti doar pentru una dintre case, cealalta ne-a fost confiscata ca fiind a doua proprietate si deci nu ni s-au dat despagubiri pe ea. Proprietatile erau in indiviziune, fiecare dintre noi detinand cote parte indiviza. Cei care detineau aceste cot eram: unchiul vitreg (doar dupa bunic), matusa buna (dupa bunic si bunica), eu, sora mea si mama (dupa tatal meu decedat care era fiul bunicului si al bunicii). Dupa revolutie am solicitat sa ni se acorde despagubiri pentru proprietatile confiscate abuziv. Cererea respectiva a fost semnata de catre cei mentionati anterior, a fost depusa la primariei prin executor judecatoresc. Intre timp, unchiul vitreg a decedat iar averea sa a revenit pe baza de testament sotiei sale, ei neavand copii. Sotia sa a decedat si ea si a lasat averea, sa prin testament, unei nepoate de a sa cu care nu avem nicio legatura.
Avand in vedere ca unchiul a semnat cererea de acordare a despagubirilor si ca averea sa a ajuns, prin doua testamente, la nepoata dupa sotie, intrebarea mea este daca aceasta nepoata are dreptul sa revendice despagubirea? Averea a fost a bunicilor mei si nu mi se pare moral sa ajunga la un strain care nici nu i-a cunoscut.
Matusa mea (in calitate de sora vitrega de tata) si eu si sora mea (nepoti vitregi) suntem mostenitorii acestui unchi si putem revendica despagubirea sau nepoata sotiei unchiului meu este mostenitorul, pe baza testamentului, si poate solicita despagubirea. Mentionez ca la data decesului atat a unchiului cat si a sotiei lui acestia nu detineau despagubirea ci doar se facuse cererea.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: iordana1900 , utilizator 13:14, 1 Octombrie 2019
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
doua testamente, la nepoata dupa sotie, intrebarea mea este daca aceasta nepoata are dreptul sa revendice despagubirea? Averea a fost a bunicilor mei si nu mi se pare moral sa ajunga la un strain care nici nu i-a cunoscut.- testamentul poate fi lasat oricarei personae, fie amanta/ persoana fara calitate de ruda, oricui!!!!!
Legea nu cere o anumita calitate si pana la urma e normal SA FACI CE VREI CAT TIMP ESTI IN VIATA CU BUNURILE TAL, LE DONEZI CUI CONSIDERI, LE VINZI SAU FACI CE DORESTI!
Va multumesc ca v-ati facut timp sa raspundeti, pacat de timpul pierdut. Dar nu am inteles nimic.
Da, poti lasa prin testament bunurile pe care detii cand esti in viata nu si ceea ce apare si dupa ce ai murit. Doar daca bunurile respective sunt consemnate anticipativ in testament.
Nu am inteles mare lucru din ceea ce ati scris din cauza greselilor de ortografie, ceea ce ma face sa cred ca nu aveti studii juridice, dat fiind faptul ca la facultatile de drept este proba la admitere limba romana. Nu stiu care este regulala fabricile de diplome particulare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Nepoata din partea tatalui cionoiuroxana cionoiuroxana Buna ziua , numele meu este Cionoiu Roxana sunt din Bucuresti si am 46 ani . Vreau sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o modalitate sau sa imi spuneti daca pot ... (vezi toată discuția)
Mostenire cypry cypry Tatal meu a decedat inainte de a ma naste eu, mama mea nu era casatorita cu el cand a survenit decesul. Dupa nasterea mea eu am pastrat numele de familie (de ... (vezi toată discuția)