avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nepoata din partea tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nepoata din partea tatalui

Buna ziua , numele meu este Cionoiu Roxana sunt din Bucuresti si am 46 ani .
Vreau sa va rog sa ma ajutati sa gasesc o modalitate sau sa imi spuneti daca pot face ceva in legatura cu subiectul urmator .
Matusa mea a decedat de cativa ani , intre ia si unchiul meu a existat un testament , problema este ca , ei nu au avut copii nici din casatorie si nici din afara casatoriei . In momentul de fata unchiul meu da semne ca ar avea Alzheimer . Daca el moare si nu lasa la nimeni mostenirea lui pot face ceva in cazul asta sa intru in posesia mostenirii ?
Va multumesc .
Daca sunteti nepoata de frate/sora si unchiul nu mai are frati/suori/alti nepoti, il veti mosteni; daca parintele dvs. care este frate/sora cu unchiul traieste, atunci va mosteni el/ea alaturi de alti frati/surori/nepoti de frate/sora existenti; e un pic complicat fiindca nu stiu exact relatia de familie cu unchiul si daca acesta mai are frati/surori/nepoti; poate detaliati
"Intre ea si unchiul a existat un testament"
Cine cui a facut?
Si-au facut amandoi unul altuia?
Buna ziua , multumesc pentru amabilitatea de a raspunde . Testamentul a fost facut intre matusa mea ( sora tatalui meu) si unchiul (sotul ei) . Ei nu au avut copii , matusa a decedat iar el a ramas singur . Din partea lui nu exista frati , surori etc iar din partea matusii au ramas doar nepotii de la fratii ei .
Daca el decedeaza inainte sa lase la cineva testament ce se intampla cu casa , masina etc.
Astazi l-am vizitat si am constatat ca, boala se agraveaza . Zilele trecute m-a sunat sa ma intrebe de o casa a parintilor lui din comuna Rasuceni-Giurgiu , a fost acolo si nu la primit in casa , ma intreba cine sunt acei oameni , el a vandut aceea casa de foarte mult timp. L-am dus la policlinica cu masina si in drum spre policlinica de 4 ori m-a intrebat cati chilometrii are masina si daca i-am facut reviziile . Repeta lucruri si nu isi mai aduce aminte anumite lucruri . Doamna care se duce pe la el se pare ca ar vrea sa puna mana pe casa , masina etc . Ce pot face eu in situatia asta ? Sa il duc la psihiatru nu cred ca ar vrea ! Nu accepta ca este bolnav .
Va multumesc
Ați fost nepoata decedatei. Ea vă era mătușă = sora tatălui dvs. Iar dvs. ii erați nepoată de frate.
Nu puteți fi și nepoata soțului mătușii. (altminteri n-ar fi putut să fie ei soți)

Soții nu sunt rude.
Iar rudele unui soț nu sunt rude cu celălalt soț. Sunt AFINI.
Dvs., în calitate de rudă/nepoată a mătușii decedate sunteți afin cu soțului ei, nu rudă.

Or, legea cheamă la moștenire rudele, nu afinii.
Și atunci: fie zisul „unchi” vă lasă testament, fie va fi moștenit de cine i-o fi rudă (până la gradul IV inclusiv, adică până la văr primar, inclusiv). Iar dacă nu are nici o rudă în grad succesibil și nici nu lasa un testament cuiva, atunci moștenirea lui o va culege comuna, orașul sau municipiul, după caz.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2017
romascanu, moderator
Buna ziua , unchiul este sotul surori tatalui meu , din partea matusii nu mai exista frati /parinti doar nepoti , iar din partea unchiului nu exista nici frati si nici nepoti ( a avut o sora care a decedat si nu a avut copii nici nu a fost casatorita ) . Matusa mea cu sotul ei in timpul viatii si-au facut testament unu altuia , am inteles ca , in asemenea situatii noi nepotii din partea matusii nu mai avem nici-un drept este adevarat ? Ma lupt degeaba , il duc pe la doctor etc degeaba ? Imi pierd timpul cu el iar la final sa am vre-o surpriza . Va multumesc , o zi cat mai buna .

Alte discuții în legătură

Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatălui meu? am drept de moștenire? iordana1900 iordana1900 Buna ziua. Ce fel de ruda sunt cu fratele vitreg al tatalui meu? Bunicul meu patern era si tatal acestui unchi. Am detinut doua proprietati (casa si curte ... (vezi toată discuția)
Testament persoana fara urmasi si parinti decedati ma_ria ma_ria Buna ziua, sunt necunoscatoare in ce priveste variantele testamentare/mostenire: daca o persoana nu are urmasi si parintii ei sunt decedati, cine vine la ... (vezi toată discuția)
Renunțare drepturi după sora decedată, obținută prin înșelătorie. se mai poate face ceva după un an și 4 luni? jotwd jotwd In urma decesului matusii mele, unchiul o pune pe mama sa semneze la notar renuntarea la mostenire dupa sora, aceasta neavand copii. Intrebarea mea este, mai ... (vezi toată discuția)