avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de donatie cu probleme
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de donatie cu probleme

Buna. Am primit, prin donatie, o casa la tara. Era casa bunicilor. In urma succesiunii succesive, mama, unchiul si matusa, mi-au donat cotele lor din mostenire. Asta a fost in iulie 2013. Totul a fost bine pana cand, din neant, a aparut un verisor inexistent pt mine pana la acel moment, care imi cere parte din casa bunicilor. Acesta are calitatea de fiu al surorii vitrege al mamei mele. Da. Bunicul meu a mai fost casatorit, legal, innainte de a fi casatorit cu bunica mea. Din prima casatorie a avut o fiica. Intre timp,mama si matusa mea au decedat, singurul om pe care sa il intreb daca acest verisor spune adevarul, fiind unchiul meu. Acesta imi spune ca este adevarat ca avea o sora vitrega, care a decedat aprx dupa 1989. Deci. Bunicul a decedat in 1966, bunica in 1995. Succesiunea am facut-o dupa bunica mea, succesiunea dupa bunicul meu nu stiu sa fi fost facuta. In acea succesiune, dupa bunic, trebuia sa gasesc si numele matusii vitrege. In succesiunea dupa bunica se gasesc doar 3 mostenitori. Singurul act gasit cu numele matusii vitrege este un extras de carte funciara din mai 1991, in care, bunicul meu, in anul 1941, o improprietareste pe matusa vitrega cu pamant, paduri, pasuni. Pe extras scrie ca numita xxxxx mosteneste n suprafete., Copilul fiind minor.
Acesta este singurul act pe care l-am gasit la unchiul meu acasa. Unchiul meu a spus ca acea sora vitrega a primit acel pamant ca o cota parte din imobil.
Problema este ca acest verisor imi pretinde sa ii achit o suma de 5 ori valoarea imobilului (casa fiind la tara, de 5xvaloarea echivaleaza cu o casa la oras), altfel ma cheama la tribunal, imi anuleaza donatia, imi cere despagubiri morale etc.
Care sunt pasii de urmat. Multumesc
LE.
Daca nu a facut nimic, timp de 1 an, de la data succesiunii, nu isi pierde calitatea de mostenitor?
Ultima modificare: Joi, 24 Septembrie 2015
cristi_mre, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 18:48, 5 Octombrie 2015
Nu prea e speta de discutat pe forum

cristi_mre a scris:

In urma succesiunii succesive, mama, unchiul si matusa, mi-au donat ...

Succesiunea am facut-o dupa bunica mea, succesiunea dupa bunicul meu nu stiu sa fi fost facuta.



Daca a fost dezbatuta doar succesiunea dupa bunica (adica una) ale cui erau succesiunile succesive (adica mai multe) cu are ati inceput expunerea?

Sa presupun ca vreuna din ele era succesiunea dupa mama si/sau matusa dvs., decedate si ele? N-am cum. Fiindca atunci ar rezulta ca a donat ...cineva de la lumea ailalta. Or donatia este un act intre vii.

Si apoi, daca spuneti "am facut" succesiunea dupa bunica, imi pare ca nici bunica nu prea mai incape in succesiunile succesive de mai sus. Ori AU facut (mama, unchiul si matusa) si dupa aceea v-au donat, ori ATI facut ..., dar atunci nu mai pricep cine, ce si cand a donat.

Inainte de a formula un raspuns concret pe o speta, avocatul are EL vreo...100 de intrebari. Numai ca 90% dintre ele nu le auziti. Si le adreseaza in gând si isi raspunde singur la ele, cu conditia sa aiba in ce sa se uite (inscrisurile pe care le detineti) si sa fi aflat toata povestea (situatia de fapt din speta). Ca sa nu mai zic ca: intre ce povesteste omul si ce rezulta din hartiile lui e o distanta cam de la pamant la luna.

Pe LIPSA asta de informatie, tot ce va pot spune este: sa va cheme pe unde zice ca va chema.
Pana atunci, eu nu m-as duce nici pan' la poarta sa ascult asemenea aberatii de pretentii *de 5 ori valoarea).

Au trecut ...49 de ani (nu un an) de la data deschiderii succesiunii bunicului. Succesiunile se deschid prin moarte. Data dezbaterii lor e altceva.

Veti avea nevoie de un avocat daca varul promoveaza vreo actiune. Eu vad aici si puncte bune si puncte slabe pentru dvs. Daca m-apuc sa le desfac pe aici s-ar putea sa zica bogdaproste si ...varul pentru unele din ele.
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2015
romascanu, moderator
Trebuie sa faca si dovada prin acte a pretentiilor - adica sa dovedeasca cu acte de nastere, casatorie si deces a legaturilor, nu doar pe vorbe. In cel mai rau caz se scoate casa la vanzare si conform cotelor se imparte venitul. Sa va prezinte aceste acte si daca da, sunt corecte calculati cota care ii revine la notar, faceti evaluarea si il despagubiti sau vindeti si impartiti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune,mostenire...? edithloprich edithloprich Buna seara, Am o problema in legatura cu mostenirea unui imobil al bunici mele.In urma cu 6 ani bunica a facut un act de donatie al imobilului fiului ei ... (vezi toată discuția)
Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Atac impotriva unui act de donatie. adenna adenna Buna ziua, As avea un caz de lamurit: Bunicul din partea tatei a decedat pe 18.02.2008. In anul 2004 a facut un act de donatie catre sora mea vitrega si ... (vezi toată discuția)