avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... help !!! succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

help !!! succesiune

Bunica mea a achizitionat in anii '70 un teren. Actul de vanzare-cumparare este pe numele ei, dar acolo scrie "casatorita". Sotul ei a decedat prin '90, nu au avut copii impreuna (mama mea era dintr-o casnicie anterioara), sotul nu avea copii/frati/surori etc. Mama sotului ei (soacra) e decedata din '80 iar tatal sotului (socrul) a decedat undeva prin 2000.
Bunica mea doreste sa vanda acum acel teren si s-a dus sa faca succesiunea dupa sot (figurant in acte ca fiind casatorita). S-a "blocat" insa la faptul ca i s-au spus la notariat urmatoarele:
- sunt necesare 2 succesiuni: una in care si socrul (murind dupa fiu) are dreptul la un 1/4 din teren si apoi o alta succesiune in urma decesului socrului prin care....culmea....statului ii revine o parte!!! X-(

Help ca eu nu mai inteleg nimic: adica bunica cumpara un teren ca peste cativa ani, ea in viata fiind, sa revina statului parte din acel teren? ca ce chestie?
Ce ar trebui sa faca bunica mea ca sa poata sa incheie succesiunea aceasta? Cum e posibil sa fie considerata "mostenire vacanta" parte din acel teren cand bunica l-a cumparat, bunica traieste, si se trezeste ca trebue sa "dea" la stat?
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:07, 16 Decembrie 2007
Cred ca va trebuie un notar mai istet care sa nu plece de la presupunerea ca tatal a acceptat mostenirea fiului ci de la dovezi din care sa rezulte ca singura acceptanta a mostenirii sotului defunct a fost nevasta mortului.
Multumesc mult pentru raspuns, sper sa gasesc un alt notar mai "istet" cat mai repede pentru ca bunica are deja cumparator (ca asa s-a dus la notariat...ca sa poata finaliza actele) si n-ar fi crezut vreodata sa intampine o asemenea problema :(. Are martori ca nu exista alte rude (asa cum cere orice notar), are actele...la urma urmei (stiu ca asta nu intereseaza dpdv legal) ea a cumparat terenul cu banii ei si...se trezeste acum ca.....#-o.
Plus ca....daca socrul ar fi avut vreo "pretentie".....ar fi deschis succesiune in cei aproape 10 ani cat a trait dupa fiul lui nu?
Trebuie sa apelati la un notar care vorbeste in baza inscrisurilor prezentate nu a presupunerilor sale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj succesoral urmat de vanzare -cumparare cristinaiasi cristinaiasi Buna ziua. Vroiam sa va intreb a cat parte din mostenire imi revine in urma vanzarii unui teren la tara in urmatorul caz: -parintii mei au divortat cand ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire mihaelamazilu2008 mihaelamazilu2008 Buna seara, Va rog sa ne lamuriti intr-o problema si anume:Tatal meu a decedat de 3 luni.In urma lui au ramas sotia(casatoriti de 39 ani)3 copii si ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tatal decedat marystanga marystanga Buna ziua as dori sa ma ajutati inca la o problema si anume faptul doresc sa vad ce drept as avea dupa tatal meu care a decedat,fiind unica si singura sa ... (vezi toată discuția)