avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1942 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj la notar...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj la notar...

Buna seara,

Dupa divort, am ajuns la o intelegere privind partajul, dar nu in instanta ...Am inteles ca se poate si la un notar.... As dori detalii, va rog frumos, privind absolut toate formalitatile care implica aceasta tranzactie, daca e nevoie de martori, avocati, si la ce suma s-ar ridica tranzactia...

Aceasta intelegere inseamna ca eu sa-i dau ca despagubire o suma de bani, iar el sa-mi cedeze apartamentul, cu toate drepturile si obligatiile lui...(Mentionez faptul ca apartamentul cu pricina este achizitionat cu credit ipotecar, adica sa preiau eu ratele creditului.) Problema e ca sunt bugetara, am 2 copii in intretinere, insa am tot sprijinul familiei,- parinti si sora - ptr a-mi achita ratele.
In aceste conditii, banca va fi de acord cu aceasta tranzactie?...

va multumesc!
Cel mai recent răspuns: danaru , utilizator 10:03, 24 Septembrie 2010
In conditiile in care partile dispun amiabil impartirea bunurilor,partajul se poate face prin notar si are avantajul emiterii documentului autentificat ,mult mai rapid ca in cazul instantei de judecata
Procedura notariala nu necesita prezenta de avocat in conditiile in care partile amiabil au cazut de acord cu modalitatea de impartire a masei de partaj
De regula ,cand exista garantia platii,banca nu ridica pretentii
Ultima modificare: Vineri, 24 Septembrie 2010
ynocentta, utilizator
Cereti informatii pe caz concret la banca respectiva, intrucat fiecare banca are regulile sale!

Ati deschis actiune in instanta pe partaj?
Chiar azi am vrut sa obtin detalii de la banca unde avem creditul ipotecar, insa n-au stiut sa-mi raspunda...Au spus ca n-au mai avut astfel de cazuri si sa revin saptamana viitoare dupa ce primesc si ei informatiile de care am eu nevoie...

Nu, n-am deschis actiunea in instanta...

Imi cer scuze daca ma repet, dar, cat costa partajul la notar?

va multumesc ptr raspunsuri!
pentru a putea face actul de partaj la notar, in primul rand va trebuie acordul bancii creditoare.
in acest acord banca trebuie sa spuna ca este de acord ca imobilul sa va fie atribuit in natura dvs, sulta pe care trebuie sa o platiti dvs fostului sot.
posibil sa va ceara sa aduceti si un alt codebitor intrucat veti semna si un act aditional la contractul de credit.
costurile le veti afla de la un notar, insa tranzactia se taxeaza la valoarea de grila a imobilului.
de asemenea veti face si un act aditional la contractul de ipoteca.
Buna ziua !

Nu va poate raspunde nimeni aici cat costa partajul la notar; nu este vorba despre un procent anume dintr-o valoare ...predeterminata. Mai intai trebuie aflata valoarea imobilului in functie de zona, suprafata, materiale de constructie etc., si de cursul EUR/BNR din ziua evaluarii (si reactualizat la data partajului).

Mergeti la notar cu actele de proprietate (inclusiv documentatia cadastrala) si solicitati-i o evaluare pentru partaj. Va va comunica tariful de onorariu si taxele de inscriere in Cartea Funciara.

Si este un sfat bun acela de a va interesa ce parere are banca. Daca banca nu se opune, se poate autentifica o procura speciala - adaptata acestei situatii.

Totodata (avand si procura) - va asigur ca se poate rezolva - prin buna intelegere si intr-un singur termen - pe calea instantei.

Partile au consimtit prin tranzactie (inca de la primul termen) ca toate bunurile enumerate in actiunea formulată de reclamant sa-i fie atribuite in intregime, cu conditia ca acesta sa preia obligatia de achitare catre (Banca) S.A. – Surcursala …… a ratelor datorate ca urmare a contractului de credit nr. 000000 din 21.09.2005, imprumutul acordat fiind garantat prin ipoteca de rangul I asupra suprafetei de 777,40 m.p. conform contractului de ipoteca nr. 0000 din 21.09.2005, autentificat sub nr. 0000 din 22.09.2005 la B.N.P. …………., inscrisa in CF000/…….., conform incheierii nr. 00000 din 23.09.2005 a Biroului de Carte Funciara – O.C.P.I. …...

In final, dupa ce hotararea a devenit definitiva si irevocabila, reclamantul a ramas unicul proprietar pe bunuri si obligat la plata ratelor catre banca (in fata acesteia prezentandu-se cu procura)

Incercati si asa (este posibil sa coste mai putin decat in cazul partajului notarial...)

Alte discuții în legătură

Partaj notar danaru danaru Buna seara, As dori si eu o informatie...Am hotarat sa facem partajul la notar: un apartament ipotecat, credit imobiliar pe 22 de ani si o masina, tot cu ... (vezi toată discuția)
Partaj apartment credit imobiliar veronica82 veronica82 Buna ziua, Sunt in discutii cu sotul meu pentru divort si partaj si problema principala este un apartament luat dupa casatorie printr-un credit imobiliar ... (vezi toată discuția)
Partaj nicolae_valentin nicolae_valentin eu si cu sotia mea am facut un imprumut cu ipoteca si cate un inprumut de nevoi personale ca sa construim o casa . in prezent eu platesc ratele de imprumut la ... (vezi toată discuția)