avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... partaj apartment credit imobiliar
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

partaj apartment credit imobiliar

Buna ziua,

Sunt in discutii cu sotul meu pentru divort si partaj si problema principala este un apartament luat dupa casatorie printr-un credit imobiliar 50%-50%. Creditul are in prezent sold semnificativ iar diferenta fata de valoarea apartamentului este de 40.000 e (valoare estimativa luata in functie de anunturile de pe www.imobiliare.ro).
Niciunul din noi nu doreste sa preia creditul/apartamentul. Variantele la care ne-am gandit sunt:
a) sa ramanem co-proprietari si sa-l dam in chirie ca sa acoperim partial rata sau
b) sa-l vindem si diferenta sa fie o datorie comuna pt care sa obtinem finantare prin credite de consum fara ipoteca (desi nu stiu daca exista vreo banca care sa ofere finantarea unei sume atat de mari fara ipoteca).

Intrebarile mele sunt:
1) putem initia procedura de divort prin acordul partilor (notar sau stare civila) fara sa afectam in vreun fel partea de partaj ? Exista vreo constrangere de care sa tinem cont pt asta?
2) Daca sotul insista ca sa facem partaj impreuna cu divort, cum pot urgenta initiera divortului fara a apela la un avocat si cu costuri minime?
3) Ce pasi ar trebui sa urmam ca sa rezolvam subiectul (partaj, divort) cat mai repede astfel incat sa pierdem amandoi cat mai putin?
4) Se poate rezolva prin notar sau e nevoie si de altfel de intermediere pt partaj?

Orice sfat este binevenit.
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2012
veronica82, utilizator
1. Puteți să divorțați la notar sau pe cale administrativă la ofițerul stării civile, fără să faceți partajul, rămânând coproprietari în continuare pe bunurile dobândite în timpul căsătoriei.

2. Puteți să divorțați și să faceți partajul deodată, în cel mai scurt timp, la notar cu condiția să ajungeți la un acord în ceea ce privește partajul (bănuiesc că sunteți de acord cu privire la divorț )

3. Așa cum spuneam mai sus, cât mai repede, puteți divorța și face partajul în același timp la notar, dacă vă înțelegeți.

4. Partajul se poate face foarte bine la notar, cu condiția să nu fie divergențe între coproprietari cu privire la impărțirea bunurilor comune.
Ultima modificare: Vineri, 30 Noiembrie 2012
Patrick_, utilizator
Nu cred ca veti putea accesa un imprumut pt diferenta de bani, plus ca figurati ca si imprumutati in creditul ipotecar, asa ca sansele sunt si mai mici.
Inchiriati-l pana apropiati soldul creditului de valoarea apartamentul si apoi vindeti-l impreuna ca si fosti soti, nu are sens sa platiti separat si pt partaj.
Mai exista varianta sa gasiti un cumparator sa preia creditul si apartamentul cu acordul bancii. Zic vanzare desi nu cred ca mai incasati vreun ban, dar macar sa nu ramaneti datori in urma tranzactiei.
Varianta de a vinde si apoi de a obtine un credit fara garantie e extrem de mica. Eu vad cea mai buna varianta sa negociati cu o alta banca sau chiar cu aceeasi banca o refinantare astfel incat rata de plata sa fie aproximativ egala cu valoarea chiriei. Mai sunt cateva lucruri de lamurit totusi: Dvs si cu sotul aveti unde sta dupa inchiriere (luati in calcul ca e mai simplu daca ati fi continuat casatoria si ati fi locuit impreuna)? Aveti venituri suficiente pentru a sustine diferenta de rata (in cazul in care vindeti sau inchirieti fara sa modificati creditul)?

Pe de alta parte ar mai fi si varianta (mai lejera deoarece nu e nevoie sa gasiti chirias) ca unul din Dvs sa ramana in apartament si sa plateasca o cota mai mare din rata (varianta preferabila situatiei de a plati chirie in alta parte daca nu are unde sa stea). O astfel de intelegere o puteti face in fata unui mediator iar ulterior sa mergeti la instanta sa consfinteasca intelegerea (in camera de consiliu).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj credit si bunuri ascgmg ascgmg Buna ziua, Ma intereseaza care este din punct de vedere juridic cea mai corecta si echitabila varianta pentru situatia mea. In 2008 am luat un credit in ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Avem cu sotia un credit ipotecar, divortam Kovacs Gyorgy Kovacs Gyorgy Buna ziua. Suntem casatoriti de 13 ani, avem un credit ipotecar la [BANCA] pe 29 ani, divortam , eu sunt titularul creditului. Am cumparat locuinta de ... (vezi toată discuția)