Va rog sa ma indrumati si pe mine intr-o problema zic eu delicata. Tatal meu a decedat anul acesta in august. Anul trecut a vandut un teren (unic proprietar) cu 100 mii euro bani cu care a achizitionat 2 apartamente.In momentul in care am vrut sa deschid succesiunea am descoperit ca un apartament a fost vandut cu amprenta( tata nu era nici infirm nici analfabet dar datorita bolii avea numeroase come si reveniri) iar cel de-al doilea este achizitionat de tata pe cote parti cu concubina lui . Ea are 70% si el 30%.Imi puteti spune daca o pot chema in instanta pentru atingerea rezervei succesorale dat fiind faptul ca apartamentul a fost cumparat numai cu banii tatalui meu ea fiind coproprietara pentru ca asa a trecut-o el nu pentru ca ar fi avut vreo contributie materiala.
Va multumesc
Puteti incerca desfiintarea primul contract de vanzare-cumparare, dar nu pot sa va spun ce sanse aveti daca nu-l vad.
Asa ca mai bine va duceti la un jurist si vedeti care sunt sansele. Depinde si cat de important e pentru dv. daca sunteti dispus sa ajungeti in instanta etc.
Referitor la al doilea contract, vedeti daca e specificat in contract exact acel procentaj, puteti incerca un partaj intre dv. ca mostenitor si fosta concubina, in care sa demonstrati ca ea nu a contribuit cu bani. E, insa, mult mai dificil decat atacarea primului contract.
Vedeti si cui a vandut, daca sume era reala etc.
La contractul semnat cu amprenta am bagat actiune de anulare pe motiv lipsa consimtamantului( dupa parerea mea este si dol deoarece cumparatorul este prieten de familie cu concubina tatalui meu ceea ce m-a facut sa cred ca au fost complici la scoaterea de pe rolul tatalui meu al acestui apartament).Mai mult, am descoperit ca notara care a autentificat actul de vanzare - cumparare nu a solicitat adeverinta de la asociatia de locatari conform careia tata avea contributia la asociatie platita la zi conform lege 230/2007.Pot invoca si acest motiv?Legea am vazut ca precizeaza ca daca apartamentul este vandut fara aceasta adeverinta autentificarea este nula de drept. Mentionez ca in contract nu este precizat ca cumparatorul preia si datoriile vanzatorului.( avea datorii la intretinere pe 6 luni la data vanzarii)
La cel de-al doilea apartament intr-adevar concubina are 70% si tata 30% deoarece am contractul iar pretul este serios 700 milioane minimul de taxare notariala conform categorie imobil. Deci sa inteleg ca abordarea problemei pe parte de incalcare a rezervei succesorale nu prea este pertinenta? Va multumesc mult si pentru raspunsul anterior.
nu puteti sa va legati de "rezerva succesorala", nu v-a atins-o nimeni.
atata timp cat scrie in contract ca ea detine 70%din imobil, nu aveti ce sa faceti, doar daca desfintati contractul. raspunsuri certe veti afla numai dupa ce consultati un avocat.
Cel de-al doilea apartament care este in coproprietate cu concubina in procentele mentionate mai sus este achizitionat in aceeasi zi cu primul apartament care apartinea numai tatalui meu. Deci la achizitionarea lui in contract s-a facut mentiunea ca tata are 30% si concubina 70% cu toate ca banii necesari cumpararii erau numai ai tatalui meu.Eu am spus ca s-a atins rezerva succesorala avand in vedere ca dupa parerea mea a fost o donatie tacita, acte intre ei nu sunt.
Testament!!!
franz85
situatia este urmatoarea: tatal meu a dobandit prin testament semnat de proprietar dar redactat de catre si in prezenta unui notar, un apartament. Sotia ... (vezi toată discuția)