Am deschis tema pe o alta sectiune, se pare insa ca aceast ar fi sectiunea potrivita.
In ce forma de asociere s-ar incadra urmatoarea situatie.
2 sau mai multe persoane fizice doresc sa achizitioneze o locuinta pentru petrecerea concediului. De comun acord se hotarasc pentru obiectul respectiv si decid ca dupa 5 ani vor vinde locuinta. Totodata stabilesc cand si cat timp folosesc fiecare locuinta, urmand ca fiecare sa-si aduca aportul la achizitionare, cheltuieli si restituirea (restului) contributiei proportional cu durata de folosire. Totodata se stabileste ca dreptul de vot in toate probleme sa fie direct proportional cu contributia.
Daca este considerata asociatie de proprietari potrivit L 230/2007, atunci toate articolele legi ar trebui respectate respectiv aplicate. Art. 8 prevede ca modificarile de statut/contract se fac cu acordul a 2/3 din proprietari. In conditiile de mai sus, doi asociati cu un aport de 10% ar putea schimba statutul impotriva celui de al 3-lea asociat care are un aport de 90%.
Daca este asociatie non-profit, atunci contributiile nu se pot restitui asociatilor.
Daca este asociatie cooperatista, drepturile de vot sant limitate pe nr de membrii si nu pe cota de participare.
Daca este asociatie in participatiune atunci nu exista un cod CAEN pentru activitate care trebuie mentionat pt. Fisc. Asocierea nu presteaza nici o activitate, sau presteaza activitatea de administrare a averii propri, din aceasta nu rezulta nici un fel de venituri/profituri pt. asociatie.
Deci ar ramane pur si simplu o conventie civila. Sau exista si alte pareri?
Aceasi problema de mai sus, cu diferenta ca in locul unei proprietati imobiliare consideram o proprietate mobiliara cum ar fi o masina sau orice alt bun mobil care se preteaza folosirii in codiviziune (sharing).
Aspectele mentionate de dvs nu intra sub incidenta dispozitiilor L nr 230/2007 care reprezinta legea de infiintare,organizare si functionare asociatii de proprietari
Apreciez ca indicat ar fi incheierea unui act autentificat la notar,care sa precizeze drepturile si obligatiile asociatilor