avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

buna ziua, am o intrebare un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu de o saptamana si nici nu a anuntat ca nu mai vine am inceput cercetarea disciplinara prin convocarea salariatului, la convocare s-a prezentat cu concediul medical si mia zis ca a fost bolnav ce fac cu concediul ca nu ma anuntat in 24 de ore pot sa il refuz pentru ca nu ma anuntat?, multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:56, 27 Septembrie 2010
Din moment ce ati declansat cercetarea disciplinara,continuati-o iar in cadrul acesteia veti tine cont de motivele invocate de angajat,in speta concediul medical.In functie de argumentele invocate de respectivul,veti lua sau nu masurile disciplinare prevazute de Codul Muncii,in mod temeinic .

andymaurul
1. Din OUG 158/2005:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.

2. Din Norma de aplicare a OUG 148/2005:
Art. 82. - Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termenul de prescripţie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept să le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achită la nivelul cuvenit în perioada prevăzută în certificatul medical.
Art. 88. - În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
a) nu se face dovada calităţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevăzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de către medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
e) acordarea retroactivă a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevăzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depăşesc duratele maxime prevăzute de prezentele norme;
g) amânarea plăţii ca urmare a sesizării comisiilor care efectuează controlul, de către angajatorul care constată eliberări nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.

3. Conform celor de mai sus puteti refuza plata certificatului pe luna in curs daca a intarziat cu predarea lui dar aveti obligatia sa-l platiti luna viitoare,altfel veti fi sanctionati de Casa de Sanatate sau veti fi dai in judecata de salariat si veti mai plati si cheltuieli de judecata.
4. Fiind vorba de concediu medical, deci o stare de exceptie pentru un om, puteti si dvs. sa fiti si dvs. mai indulgenti.
5. Puteti anula cercetarea disciplinara dar ii atrageti atentia ca la prima abatere nu va mai fi iertat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical super3gina super3gina Daca un salariat lipseste de la serviciu si anunta la telefon ca este in concediu medical dar nu aduce concediul medical pana pe data de 05 a lunii urmatoare ... (vezi toată discuția)
Concediu medical takytaky1 takytaky1 Buna ziua.ar avea motiv să nu plătească medicalul un patron,daca este vb despre medical luat de la urgenta cinci zile(pacientul aj la urgenta de mai multe ... (vezi toată discuția)
Angajatul nu preda concediul medical la termen Fixs Fixs Dacă angajatul nu preda concediul medical la termen angajatorului concediul devine nul? Ce riscă angajatul exceptând încheierea contractului de muncă? (vezi toată discuția)