avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatul nu preda concediul medical la termen
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatul nu preda concediul medical la termen

Dacă angajatul nu preda concediul medical la termen angajatorului concediul devine nul? Ce riscă angajatul exceptând încheierea contractului de muncă?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 20:54, 25 Octombrie 2016
Nepredarea la termen a concediului medical implica si neplata acestuia.

Certificatul medical nu devine nul , intr-o astfel de situatie.

Normele de aplicare a OUG 158/2005
art.88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor următoarele situaţii:
.....
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevăzute de lege;
.....
Concediul medical nu devine nul. Riscul nepredarii in termen a certificatului medical este neplata indemnizatiei aferente.
Sunt insa si situatii justificate cand efectiv angajatul nu poate preda certificatul medical la angajator in termenul prevazut de lege (internare in alt oras, de exemplu), iar angajatorul poate avea bunavointa sa calculeze si ulterior indemnizatia de concediu medical.

OUG nr.158/2005::

ART. 36
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
..........


ART. 88
În înţelesul prevederilor Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
...
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical takytaky1 takytaky1 Buna ziua.ar avea motiv să nu plătească medicalul un patron,daca este vb despre medical luat de la urgenta cinci zile(pacientul aj la urgenta de mai multe ... (vezi toată discuția)
Plata certificat medical dupa 2 luni? alexdani alexdani am primit pentru plata un certificat medical pentru luna ianuarie 2010, azi 10 martie dupa ce am inchis si luna februarie, motivand ca a fost nevoie de nu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical predat dupa data de 5 ContSters232907 ContSters232907 Buna ziua, as vrea sa stiu daca un concediu medical este predat dupa data de 5 a lunii pentru ca doar in data de 7 a fost facut consultul si dat concediul ... (vezi toată discuția)