avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical predat dupa data de 5
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical predat dupa data de 5

Buna ziua, as vrea sa stiu daca un concediu medical este predat dupa data de 5 a lunii pentru ca doar in data de 7 a fost facut consultul si dat concediul medical pentru luna trecuta...este o problema? va fi platit concediul medical? se poate ca angajatorul sa refuze primirea concediului sau plata acestuia pentru ca nu a fost predat pana la data de 5? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Dragos Stefan , Consultant resurse umane 09:38, 28 Februarie 2013
Din OUG 158/2005:

Art. 36. - (1) Calculul si plata indemnizatiilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat in conditiile legii, care constituie document justificativ pentru plata.
(2) Certificatul de concediu medical se prezinta platitorului pana cel mai tarziu la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care a fost acordat concediul.

Este posibil ca angajatorul sa refuze plata concediului, pe motiv ca nu a fost predat la timp. Este posibil sa fiti si sanctionat disciplinar, daca fapta este prevazuta in RI al angajatorului ca si abatere disciplinara.

Art. 88 din Norma din 27/01/2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:
In intelesul prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, constituie refuzuri justificate la plata indemnizatiilor urmatoarele situatii:
d) neprezentarea certificatului de concediu medical in termenele prevazute de lege;
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
dar daca sunt cu aparat gipsat, stiu ca este ceva lege in aceasta privinta, ca se poate preda concediu medical ulterior....am avut 5 zile de la unregnta pentru entorsa si apoi am fost programata pentru data de 7 pentru consult si eliberarea concediului medical, deci numai in data de 7 voi putea preda concediul pe luna trecuta...
In acest caz puteti invoca urmatorul articol din Norma din 2006 de aplicare a prevederilor OUG 158/2005:

Art. 17 alin. (4) Certificatele de concediu medical se pot elibera si la o data ulterioara, numai pentru luna in curs sau luna anterioara, pentru urmatoarele situatii:
a) in caz de sarcina si lauzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare in spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de catre medicul ortoped/chirurg;
d) situatii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurarilor sociale peste 90 de zile.
e) in caz de carantina.

Art. 67 alin. (2) Pentru situatiile prevazute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 si 53, certificatul de concediu medical se va depune la platitor pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii in care s-a eliberat certificatul medical.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatul nu preda concediul medical la termen Fixs Fixs Dacă angajatul nu preda concediul medical la termen angajatorului concediul devine nul? Ce riscă angajatul exceptând încheierea contractului de muncă? (vezi toată discuția)
Predare concediu medical catre angajator ioanacm ioanacm Buna ziua, m-am batut de urmatoarea situatie la locul de munca: am fost internata in spital de la sfarsitul lunii noiembrie (ziua 30) pana in decembrie. De la ... (vezi toată discuția)
Concediu medical danyyyyy danyyyyy buna ziua, am o intrebare un angajat nu s-a mai prezentat la serviciu de o saptamana si nici nu a anuntat ca nu mai vine am inceput cercetarea disciplinara ... (vezi toată discuția)