avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... victima accident cu vatamare, auto serviciu leasing, ...
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

victima accident cu vatamare, auto serviciu leasing, nedeclansare airbag

Ma puteti ajuta cu un raspuns? Am fost victima unui accident, in timp ce conduceam masina de serviciu (autoturism in leasing), fiind lovit in lateral stanga usa spate de un autoturism ce nu a acordat prioritate, si pentru a evita intrarea frontala intr-un magazin si persoanele din fata acestuia, dupa impact, am ales sa intru frontal in stalpul unei porti de beton printr-un viraj dreapta stanga, urmarea a nedaclansarii airbag-ului m-am ales cu o fractura de maxilar, luxatia dintilor fata superiori, plaga buza inferioara (am ramas cu o cicatrice de cca 5 cm si alte sechele post operatorii) desi purtam centura de siguranta. Soferul vinovat cu auto inmatriculata pe Italia si RCA tot acolo, am solicitat sa repar pe CASCO dar nici pana acum nu s-a inceput reparatia. Vreau sa stiu daca:
1. pot da producatorul PEUGEOT in judecata pentru nedeclansarea airbag-ului (unde pot face expertiza inainte de inceperea reparatiei) in conditiile in care masina in fata este lovita in forma de V, lonjeronul dreapta fiind adus in interior din impact?
2. cine-mi plateste spitalizarea si medicamentatia, perioada de inactivitate pentru al doilea job, daca asiguratorul aliantz din Italia refuza, sau cum pot urgenta acest lucru?
3. pot cere asiguratorului sa-mi puna o alta masina la dispozitie pana la repararea acesteia, avand in vedere ca a trecut mai mult de 40 zile si nu stiu cat va mai dura, dar asigurarea o platesc in continuare?
Incredintat ca voi primi un raspuns acceptati consideratiile mele ...
Cel mai recent răspuns: insurance law office , utilizator 13:10, 12 Martie 2011
1.Puteti actiona in judecata,in pretentii(art.998-1000 c.civ.) fabricantul masinii pentru a va plati daune,in urma accidentului suferit,daca se va dovedi prin probatorii ,inclusiv prin expertiza culpa acestuia(defectiuni de fabricatie care au impiedicat functionarea normala a airbag-ului).
2.Pentru a va raspunde la intrebare este necesar sa detaliati ce a constatat politia in urma accidentului.
3.Punerea unei alte masini la dispozitie ,poate fi solicitata de proprietarul masinii(firma)la fima producatoare a acesteia,in conditiile in care este demonstrata culpa a firmei producatoare(expertiza tehnica)
1. Expertiza tehnica auto puteti cere de la orice expert autorizat, insa e bine sa notificati firma producatoare mai intai , sa le explicati ce s-a intamplat, pentru a vedea daca diferendul se poate stinge pe cale amiabila;
2.Asiguratorul RCA din Italia nu va plati decat daca se va constata ca asiguratul lor nu are culpa, caz in care veti suporta cheltuielile din buzunar; in rest, va trebui sa aveti rabdare si sa depuneti toate actele medicale de care dispuneti, sa aveti si certificat medico-legal ( unde se stabileste un nr. de zile ingrijiri medicale) si sa va informati asupra demersurilor pe care le-ati intreprins; nu ati spus daca v-ati adresat direct asiguratoruli din Italia sau ati depus la corespondentul sau din RO. In orice caz, directiva europeana si lega noastra prevad un termen de 3 luni care sa fie folosit la instrumentarea dosarului, la comunicarea datelor, la verificarea valabilitatii asigurarii, etc.
In acelasi timp, daca ceritifcatul medico-legal cuprinde o perioada de peste 10 zile ingrijiri medicale, puteti depune si plangere penala impotriva codn. auto vinovat italian, de dvs. depinde ce doriti sa faceti si pe latura penala.
Cat priveste reparatia masinii, avand CASCO, e de neinteles de ce asteptati ca asiguratorul RCA sa va despagubeasca? Totodata, masina fiind achizitionata prin leasing, cunoasteti si dvs. faptul ca nu sunteti inca proprietar, astfel incat ultimele decizii le va lua firma de leasing si toate cererile vor trebui semnate de aceasta.
3.Asa ca, avand doua posibilitati de readucere a vehiculului in starea anterioara accidentului, va trebui sa sustineti temeinic absoluta necesitate a inchirierii unui nou vehicul pentru continuarea activitatii firmei dvs. in perioada in care vehiculului este indisponibilizat in service.
1. Puteti da firma producatoare in judecata pe baze unei expertize tehnice efectuata de un expert tehnic autorizat.
2. Toate cheltuielile cu reparatia masinii si cele de spitalizare le plateste asiguratorul RCA al vinovatului.
3.Nici o firma de asigurare din romania nu pune la dispozitie asiguratilor ei, masina pe perioada reparatiei.Deci nu puteti decat la producator sa solicitati acest lucru daca se poate dovedi ca este un defect de fabricatie.
Sfatul meu este sa rearati masina pe CASCO si sa lasati asiguratorii sa se deconteze intre ei. Aveti astfel tot timpul la dispozitie sa faceti toate demersurile pe care le doriti pt. a obtine o alta masina, desi ar fi mai bine sa-i lasati pe cei de la firma de leasing sa se ocupe si dv. doar sa-i atentionati ca ii veti actiona in instanta pt. ca v-au vandut o masina cu defecte grave la dispozitivele de siguranta in trafic. Dar acest lucru trebuie dovedit printr-o expertiza.
Va multumesc,
azi am semnat Procesul Verbal la Politie (dupa 191 zile de la producerea accidentului), ieri am luat masina din service reparata pe CASCO (dar din fisa geometrica reiese ca nu au adus lonjeronul la starea initiala avand o abatere de - 3, ceea ce mi se pare foarte mult). Azi am aflat ca mi s-au acordat 30 zile medico legal (desi buza inferioara inca nu si-a recapatat functiile in totalitate fiind amortita si nu mai vorbesc de forma si cicatricea ramasa). Avocatul imi spune sa astept sa ajunga dosarul la procuror. De la spital nu am primit inca cuantumul cheltuielilor (ambulanta Curtea de Ages-Bucuresti, interventie, tomograf etc). Ce ma sfatuiti?
Compensatiile ce vi se cuvin pot fi acordate de asigurator independent de cercetarea penala insa trebuie urmata o procedura dupa stabilirea contactului cu societatea de asigurari. Intocmirea unui dosar de dauna pentru despagubiri ca urmare a vatamarilor corporale are un specific aparte iar asistenta de specialitate ar fi necesara pentru maximizarea indemnizatiei cuvenite.

INSURANCE LAW OFFICE

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Solicitare daune morale si materiale in urma unui accident rutier dacrys dacrys In data de 30 martie 2012 am fost implicat intr-un accident rutier impreuna cu sotia si cei doi copii minori dupa ce in fata noastra, perpendicular pe sensul ... (vezi toată discuția)
Accident auto: vinovatul cu numere de bulgaria nu avea rca luizzacretu luizzacretu am lovit o masina al carei sofer roman cu nr de bugaria nu mia acordat prioritate intorcind intrun loc cu linie continua nu avea rca vina apartinidui doar ... (vezi toată discuția)
Dauna totala culpa comuna cotty_cs cotty_cs Buna ziua ma aflam in trafic intr-o actiune de caritate, a Fundatiei pe care o reprezint, mergeam pe prima banda (drum cu 3 benzi) pe directia inainte, ... (vezi toată discuția)