avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ultima pensie; ajutor de deces
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ultima pensie; ajutor de deces

Buna ziua,
Dorim sa ne interesam pentru un vecin a carui tata a decedat saptamana trecuta daca luna viitoare mai primeste pensia celui decedat. Luna aceasta a mai primit-o pe data de 15 a lunii. Ne puteti spune si daca ajutorul acela de ca Casa de Pensii poate fi obtinuta printr-o imputernicire catre altcineva sau numai hartiile pot fi depuse de altcineva. Si sa ne spuneti se ce acte sunt necesare la Casa de Pensii.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:58, 27 Septembrie 2010
1. Din Legea 19/2000:
Art. 91 - (1) Plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care:
a) beneficiarul a decedat;
...
Art. 97 - (1) Sumele rămase neîncasate de către pensionarul decedat, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul, şi, după caz, drepturile de pensie cuvenite şi neachitate până la deces se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.
Art. 126 - (1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul, moştenitorul, în condiţiile dreptului comun, sau, în lipsa acesteia, oricare persoană care face această dovadă.
(2) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea salariului mediu brut pe economie prognozat şi făcut public de către CNPAS, conform prevederilor art. 5 alin. (3).
Art. 127 - (1) Asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie aflat în întreţinerea sa şi care nu are un drept propriu de asigurări sociale.
(2) Se consideră membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate;
c) părinţii şi bunicii oricăruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din cuantumul prevăzut la art. 126 alin. (2).
Art. 128 - Ajutorul de deces se suportă din bugetul asigurărilor sociale de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.

2. La Casa de Pensii va prezentati cu certificatul de deces al asiguratului,cu C.I. a dvs. si cu dovezile prevazute mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

deces parinte rak0770 rak0770 Parintele unui salariat a decedat. Pe mine ca angajator ma obliga vreo lege sa-i dau vreun ajutor banesc? Ce lege? Nu avem contract colectiv de munca. (vezi toată discuția)
Ajutor de deces birta birta decedatul nu avea calitatea de asigurat nefiind nici pensionar fiind coasigurat al sotiei (sanatate )salariate beneficiaza de ajutor de deces si de unde precum ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare o_palade o_palade Va rog sa ma ajutati intr-o problema mai complicata. Tatal meu este infiat de la varsta de 4 ani. El (din partea mamei care l-a nascut) a mai avut doi frati ... (vezi toată discuția)