Angajatorul plateste ajutorul de deces in cazul decesului salariatului sau al unui membru de familie. Daca membrul de familie era salariat sau pensionar, avea dreptul la ajutor integral.
Solicitati declaratie pe propria raspundere ca nu a ridicat salariatul acest ajutor de la casa de pensii. Verificati pe verso-ul certificatului de deces daca apare scris "ACHITAT".
Va dau extrase din Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii:
ART. 38
(1) Sumele reprezentând ajutor de deces, care se plãtesc de angajator asiguraţilor, potrivit prevederilor prezentei legi, în contul asigurãrilor sociale, se reţin de acesta din contribuţiile de asigurãri sociale datorate pentru luna respectivã.
(2) Sumele reprezentând ajutor de deces plãtite de angajator asiguraţilor, potrivit prevederilor prezentei legi, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de acesta în luna respectivã se recupereazã din contul asigurãrilor sociale de la casa teritorialã de pensii în raza cãreia se aflã sediul acestuia, respectiv de la casa de pensii sectorialã.
ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiazã de ajutor de deces o singurã persoanã care face dovada cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz, soţul supravieţuitor, copilul, pãrintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoanã care face aceastã dovadã.
(2) Dovada prevãzutã la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probã admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiazã de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considerã membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintã jumãtate din cuantumul prevãzut la art. 125 alin. (3).
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat şi se acordã, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionatã de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.
ART. 129
(1) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevãzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestioneazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorialã de pensii, respectiv casa de pensii sectorialã, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevãzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
(2) În situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare socialã încheiat anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, ajutorul de deces se achitã de casa teritorialã de pensii la care se aflã în evidenţã.
ART. 130
(1) Ajutorul de deces se achitã persoanei îndreptãţite sau mandatarului desemnat, prin procurã specialã, de cãtre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit la data decesului.