avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ajutor de inmormantare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ajutor de inmormantare

Buna ziua,am o problema si as dori sa ami raspundeti,sotia a nascut un copil,a trait cateva zile dupa care a decedat,nu suntem casatoriti dar am recunoscut copilul si in actul de nastere,am dreptul la ajutor de inmormantare,lucrez la o firma privata,astept un raspuns,multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:23, 8 Octombrie 2014
1.Ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator daca este prevazut in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in reg.intern al acestuia.

2. Ajutorul de deces de la Stat (se acorda potrivit prevederilor Legii 263/2010 (art. 125- 130)
Articolul 125
(1) In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiaza de ajutor de deces o singura persoana care face dovada ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces si care poate fi, dupa caz, sotul supravietuitor, copilul, parintele, tutorele, curatorul sau, in lipsa acestora, oricare persoana care face aceasta dovada.
(2) Dovada prevazuta la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de proba admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin. (5).

Articolul 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiaza de ajutor de deces in cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considera membru de familie, in sensul prezentei legi:
a) sotul;
b) copiii proprii, copiii adoptati, copiii aflati in plasament familial sau cei incredintati spre crestere si educare familiei, in varsta de pana la 18 ani sau, daca isi continua studiile, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani, precum si copiii incapabili de munca, indiferent de varsta, daca si-au pierdut capacitatea de munca inaintea varstelor mentionate;
c) parintii si bunicii oricaruia dintre soti.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Articolul 127
(1) Ajutorul de deces se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat si se acorda, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este conditionata de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

Articolul 128
In cazul in care, potrivit legii, angajatorul isi suspenda temporar activitatea sau activitatea acestuia inceteaza prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciara, lichidare judiciara, faliment sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege, ajutorul de deces cuvenit si neachitat, potrivit legii, se achita din bugetul asigurarilor sociale de stat de casele teritoriale de pensii, respectiv de casele de pensii sectoriale.

Articolul 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) institutia care gestioneaza bugetul asigurarilor pentru somaj, in cazul decesului somerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritoriala de pensii, respectiv casa de pensii sectoriala, in cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
(2) In situatia persoanelor asigurate in sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare sociala incheiat anterior intrarii in vigoare a prezentei legi, ajutorul de deces se achita de casa teritoriala de pensii la care se afla in evidenta.
Articolul 130
(1) Ajutorul de deces se achita persoanei indreptatite sau mandatarului desemnat, prin procura speciala, de catre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, in cadrul termenului general de prescriptie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit la data decesului.

3. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut pe anul respectiv.

Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintă jumătate din această valoare.

Conform Legii nr. 340/2013 privind bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014 este de 2.298 de lei.

De asemenea, cuantumul ajutorului de deces se stabileşte, în condiţiile Legii nr. 340/2013, în cazul:
a) asiguratului sau pensionarului, la 2.298 de lei;
b) unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, la 1.149 de lei.
[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutorul de deces - legea nr. 19/2000 sau legea nr. 263/2010? Iryna28 Iryna28 buna ziua, legea 263/2010 abroga legea 19/2000? intreb deoarece in legea 19/2000 sunt prevederi referitoare la acordarea ajutorului de deces, care in legea ... (vezi toată discuția)
deces parinte rak0770 rak0770 Parintele unui salariat a decedat. Pe mine ca angajator ma obliga vreo lege sa-i dau vreun ajutor banesc? Ce lege? Nu avem contract colectiv de munca. (vezi toată discuția)
Ajutor pentru inmormintare torokaty torokaty Buna ziua Pun intrebarea in numele surorii mele , care la inceputul lui ianuarie si-a pierdut sotul de 53 de ani. El nu a mai lucrat de 5 ani, traind la ... (vezi toată discuția)