avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor pentru inmormintare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor pentru inmormintare

Buna ziua

Pun intrebarea in numele surorii mele , care la inceputul lui ianuarie si-a pierdut sotul de 53 de ani. El nu a mai lucrat de 5 ani, traind la tara. Ea este angajata la o firma. Intrebarea mea este daca ea poate sa primeasca ajutorul respectiv pentru inmormintare, si de unde trebuie sa primeasca.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 22:02, 31 Ianuarie 2012
Legea nr. 263/2010:

ART. 125
(1) În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiazã de ajutor de deces o singurã persoanã care face dovada cã a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, dupã caz, soţul supravieţuitor, copilul, pãrintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoanã care face aceastã dovadã.
(2) Dovada prevãzutã la alin. (1) se poate face prin orice mijloc de probã admis de lege.
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurãrilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut prevãzut la art. 33 alin. (5).
ART. 126
(1) Asiguratul sau pensionarul beneficiazã de ajutor de deces în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(2) Se considerã membru de familie, în sensul prezentei legi:
a) soţul;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstã de pânã la 18 ani sau, dacã îşi continuã studiile, pânã la terminarea acestora, fãrã a depãşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncã, indiferent de vârstã, dacã şi-au pierdut capacitatea de muncã înaintea vârstelor menţionate;
c) pãrinţii şi bunicii oricãruia dintre soţi.
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezintã jumãtate din cuantumul prevãzut la art. 125 alin. (3).
ART. 127
(1) Ajutorul de deces se suportã din bugetul asigurãrilor sociale de stat şi se acordã, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionatã de realizarea unui anumit stagiu de cotizare.

ART. 129
(1) Ajutorul de deces se achitã în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevãzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestioneazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) casa teritorialã de pensii, respectiv casa de pensii sectorialã, în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevãzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.
(2) În situaţia persoanelor asigurate în sistemul public de pensii pe baza contractului de asigurare socialã încheiat anterior intrãrii în vigoare a prezentei legi, ajutorul de deces se achitã de casa teritorialã de pensii la care se aflã în evidenţã.
ART. 130
(1) Ajutorul de deces se achitã persoanei îndreptãţite sau mandatarului desemnat, prin procurã specialã, de cãtre aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit la data decesului.


Intrati pe site-ul casei de pensii de care apartineti si cautati ceea ce va intereseaza (suma, programul, actele necesare).

Condoleante!
Ajutorul este 1058 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare sorinioan sorinioan Buna ziua,am o problema si as dori sa ami raspundeti,sotia a nascut un copil,a trait cateva zile dupa care a decedat,nu suntem casatoriti dar am recunoscut ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare 2013 !!! help MrHelper MrHelper Va salut cu respect !!! In data de 08.12.2013 Tatal meu a decedat !!! Nu era pensioner dar muncea avand pe cartea de munca 30 ani vechime. Vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)
Ajutorul de deces - legea nr. 19/2000 sau legea nr. 263/2010? Iryna28 Iryna28 buna ziua, legea 263/2010 abroga legea 19/2000? intreb deoarece in legea 19/2000 sunt prevederi referitoare la acordarea ajutorului de deces, care in legea ... (vezi toată discuția)