Buna ziua.
Tatal meu este intr o situatie complicata. Tatal lui, deci bunicul meu, a murit acum 15 ani, iar succesiunea nu a fost facuta, la acel moment bunica sperand ca fiii ei se vor intelege frateste dupa moartea ei. Insa nu este deloc asa. In total sunt 4 frati. Dupa moartea bunicii mele cum se va imparti casa?presupun k in 4 parti egale....
Fiind o casa la curte, tatal meu care locuieste acolo(in casa bunicii) a facut anumite imbunatatiri(a bagat gaze, apa, a facut baie in casa etc). Are doar facturi pe numele lui referitor la banii care i a cheltuit cu aceste imbunatatiri.
Dupa moartea bunicii cred ca se vor certa groaznic si deja fratii(2 dintre ei) isi fac planuri ca pe tatal meu il vor arunca in strada. Cum trebuie sa procedeze sa nu fie dat afara de catre cei 2 frati? el spune ca isi face gard pe partea lui de teren care ii va ramane si cu asta rezolva totul, dar nu cred ca e atat de usor...din pct de vedere legal.
Mentionez ca nu are bani pt a i despagubi, dandu le contravaloarea partii celor 2, iar daca acea casa va fi vanduta pt a imparte banii, tot nu ii ajung tatalui sa si cumpere macar o garsoniera.
Bunica mea a incercat sa faca succesunea, dar nici unul dintre cei 2 frati nu vor sa semneze.
Ce este de facut in aceasta situatie? Bunica poate sa rezolve cumva situatia acum cat este in viata? Tatal meu poate ramane pe terenul care ii revine in urma impartirii fara sa fie alungat de catre frati?
buna ziua.
daca doreste sa se dezbata succesiunea dupa sotul dansei, bunica se poate adresa instantei de judecata cu o actiune avand ca obiect partajul succesoral.
oricare dintre succesori se poate adresa instantei, deci chiar si tatal dvs.
actiunea se va indrepta impotriva celor doi, care se opun dezbaterii succesiunii .
dupa dezbatrea succesiunii bunica daca doreste poate ceda cota sa parte din succesiune cui doreste.
daca nu va intelegeti amiabil sa dezbateti succesiunea la notar, oricare dintre d-voastra, in calitate de mostenitori, puteti face acest lucru in instanta-partaj succesoral cu sau fara iesirea din indiviziune; daca ramaneti in indiviziune, fiecare veti avea o cota-parte nematerializata in spatiu, pe teren, dar bunica poate ulterior sa-i vanda tatalui d-voastra partea sa, sau o parte din ea; daca iesirea din indiviziune se poate face in natura, si numai un expert va hotari acest lucru, atunci tatal poate ramane acolo si eventual poate si granitui, prin edificarea unui gard; daca acest lucru nu e posibil, cel care va dori va ramane cu imobilul si va fi obligat sa achite celorlalti cate o sulta. In calitatea d-voastra de comostenitori fiecare are dreptul sa stea acolo, astfel incat daca nu iesiti din indiviziune, tatal nu poate fi evacuat, dar efectuati macar partajul succesoral.
avocat Cristina Popescu
Ar fi recomandabil sa consultati un avocat care se pricepe la astfel de probleme juridice pentru a se examina toata situatia.
Este posibil sa fie obligat sa incerce sa inlature de la mostenire pe unii dintre frati.
Nu este deloc frateste asa dar daca risca sa ramana pe drumuri nu cred ca are de ales.
Cert este ca fara o analiza aprofundata nu se poate stii ce va iesi la proces.
Sa nu mergeti la notar deoarece va spulberati sansele.
Va trebui insa sa stiti exact cu cine sunteti si impotriva cui.
Modul in care se va redacta actiunea pentru judecata va avea un rol decisiv in solutionarea cauzei...
buna ziua.
trebuie sa dezbateti succeiunea de pe urma bunicului dvs.
daca aceasta casa a fost dobandita de catre bunici ca bun comun in timpul casatoriei,bunica dvs va avea o cota de 5/8 din imobil.
copiii impreuna vor culege cota de 3/8.
abia dupa dezbaterea succesiunii va puteti gandi la alte acte pe care le puteti incheia.