Mamei mele i-a murit tatal in 2001 ,in consecinta a ramas mama ei adica bunica mea ,vaduva . Bunica are doi copii : mama mea si unchiul meu (frate-sau) . In momentul acela cand a murit tatal mamei mele nu s-a facut nici o succesiune pentru ca nimeni dintre copii nu a mai ramas acolo la tara (acolo aflandu-se o casa veche din 1970 pe partea stanga si o anexa gospodareasca cu doua camere o bucatarie si un hambar pe dreapta iar in spatele acestora aflandu-se o gradina mare).Mama sta si munceste in oras pe un salariu de 7 milioane iar unchiul meu e plecat in Portugalia de cand a murit bunicu meu ,nemaiajutand-o in nici un fel pe bunica mea ,abia sunand-o odata de doua ori pe an si atat . Eu cred ca bunica mea nu ar fi trait daca mama nu ar fi dat mereu pe la ea si mai ajutand-o .In 2012 a venit si unchiu meu in tara si a dat si pe la bunica acolo aflandu-se si mama mea care l-a intrebat daca doreste sa faca de acum actele la casa si pamant cat traieste bunica (adica sa se imparta la 3 bunica sa detina 1/4 iar cei doi copii sa imparta 3/4 si bunica sa dea partea ei mamei mele ca a ingrijit-o in tot acest timp cat a fost plecat ). Auzind acest lucru unchiul meu s-a infuriat si nu a vrut sa faca acest lucru spunand si de fata cu bunica ,ca asteapta moartea ei si pe urma sa se imparta pamantul . La randul ei mama s-a infuriat si ea si a inceput sa se certe cu fratele sau ca nu a avut niciodata grija de bunica si are si tupeu sa mai ceara dreptu cand el mereu a creat probleme ,era cautat de politie si nu i-a placut sa munceasca in tara . in momentula acesta el se afla in Portugalia si asteapta moartea mamei lui ,abia atunci va mai venii in tara . Va rog daca ma puteti ajuta cu ce ar putea face bunica mea(65 de ani)daca e sa faca un testament ?ce ar putea scrie in el? unde sa se duca ? sau daca ar putea impartii pamantul de acum sa dea acea parte mamei mele ? cam cat ar costa tot ce trebuie sa fac ?
Va rog frumos sa ma ajutati , va multumesc anticipat!
Unchiul are dreptate, în sensul în care bunurile aflate în patrimoniul bunicii se vor putea împărţi abia după decesul bunicii. Nu se pot face, conform legii, acte succesorale, când moştenirea nu este deschisă .În rest , faptul că nu îşi ajută şi el mama , este destul de urât şi ar avea această obligaţie, atât legal cât şi moral.
Dacă bunica va întocmi un testament prin care lasă toate bunurile fiicei sale, unchiul va putea ataca acest testament , pentru reîntregirea rezervei sale succesorale.
Chiar daca fratele mamei (unchiul dvs.) se afla in Portugalia, chiar daca acesta nu doreste sa faca succesiunea la acest moment, mama dvs impreuna cu bunica, pot solicita deschiderea succesiunii de pe urma bunicului in acest moment.
Este evident, ca in acest caz, dezbaterea succesiunii va trebui facuta pe calea unei actiuni in instanta.
Dupa pronuntarea hotararii, stabilirea cotelor ce vor revenii fiecaruia si iesirea din indiviziune, bunica va putea vinde cota parte ce o are aceasta catre mama dvs. Astfel unchiul va ramane cu o cota foarte mica, iar dupa decesul bunicii acesta nu va mai mosteni nimic.
Bunica poate vinde atâta timp cât trăiește partea care îi aparține după moartea bunicului (1/2 + 1/4X1/2=5/8) mamei D-voastră adică ficei sale, iar această parte nu va mai intra în masa succesorală după moarte bunicii.
Restul de 3/4X1/2=3/8 din averea bunicilor (adică partea care revine copiilor de la bunicul D-voastră) se va împărții între cei doi frați, adică mama D-voastră și fratele acesteia.
Fratelui mamei îi va reveni astfel 3/18X1/2=3/16 din tot ce e acolo.
După părerea mea mama D-voatră va trebui să facă un efort și să-i plătească fratelui ei acesastă cotă (care e destul de mică) și astfel să rămână cu întreaga proprietate a bunicilor.
Ma scuzati nu mai este valbila intrebarea"Dar poate bunica mea sa vanda fara acordu' lu' unchiu' meu ca asa se lauda ca nu poate ? am inteles multumesc.