avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit pe...ce? pe avans?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit pe...ce? pe avans?

Buna ziua!
In vara acestui an am incasat un avans de 2000 de euro ( in baza unui ante contract de anzare-cumparare) pentru vanzarea unui imobil. Conform contractului, in luna septembrie, urma sa ne prezentam amandoi ( vanzator si cumparator) la notar pentru vanzarea efectiva. Deoarece cumparatorul nu s-a mai prezentat, deoarece nu a reusit sa adune intreaga suma de bani ce urma sa o achite, a pierdut avansul.

Acum, intrebarea mea este: trebuie sa achit impozit la finante? Am fost acolo si au dat din umeri. Este un venit avansul incasat? In ce categorie de venituri se incadreaza? Nu vreau sa vina fiscul peste mine dupa cativa ani ca nu mi-am platit impozitele, dar nici nu as plti daca nu trebuie. De fapt, nici nu pot plati, daca cei de la finante nu imi spun ce si cat sa platesc.

Va multumesc pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:14, 29 Septembrie 2010
Este un venit din despagubiri si trebuie impozitat. Trebuie sa-l luati in calcul atunci cand calculati profitul. Nu se incadreaza la venituri scutite.
Da.Practic avansul incasat este o despagubire pentru nerealizare contract vanzare /cumparare.
Dna Viorica : in ce calitate urma sa vindeti imobilul ? persoana fizica sau juridica ?
Eu urma sa vand in calitate de persoana fizica. Nu obtin profit. Nici declaratie de impozit pe venitul global nu depun, pentru ca realizez doar venituri din salariu.
Cei de la finante au dat din umeri si m-au "sugerat" sa-mi vad de treaba. Insa vreau totusi sa dorm linistita, cu toate impozitele achitate la stat. Problema e ca am cautat in codul fiscal si nu am gasit nicaieri o astfel de categorie de venituri.

Daca aveti opinii, va rog sa ma ajutati!
In codul fiscal, la art. 42 lit. b) am gasit : "În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:...Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale".

Sa inteleg ca, in cazul in care acest avans il pot asimila despagubirilor, e un venit neimpozabil?

Dar oare intr-adevar, e o despagubire?

Alte discuții în legătură

Impozit pe venituri din chirii; sume neimpozabile klimm klimm am avut un contract de inchiriere pe care chiriasul l-a reziliat inainte de termen. Cum in contract aveam o clauza de reziliere anticipata, asigurata cu ... (vezi toată discuția)
Lmpozite pe despagubiri Aura2 Aura2 se plateste impozit pe venitul persoanei fizice obtinut cu titlul de despagubire de la statul bulgar? (vezi toată discuția)
Venituri din despagubiri rodia rodia Veniturile incasate de la o soc.de asigurare ca urmare a unei daune totale sunt venituri impozabile la calculul impozitului pe profit? Multumesc. (vezi toată discuția)