avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general impozit pe...ce? pe avans?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

impozit pe...ce? pe avans?

Buna ziua!
In vara acestui an am incasat un avans de 2000 de euro ( in baza unui ante contract de anzare-cumparare) pentru vanzarea unui imobil. Conform contractului, in luna septembrie, urma sa ne prezentam amandoi ( vanzator si cumparator) la notar pentru vanzarea efectiva. Deoarece cumparatorul nu s-a mai prezentat, deoarece nu a reusit sa adune intreaga suma de bani ce urma sa o achite, a pierdut avansul.

Acum, intrebarea mea este: trebuie sa achit impozit la finante? Am fost acolo si au dat din umeri. Este un venit avansul incasat? In ce categorie de venituri se incadreaza? Nu vreau sa vina fiscul peste mine dupa cativa ani ca nu mi-am platit impozitele, dar nici nu as plti daca nu trebuie. De fapt, nici nu pot plati, daca cei de la finante nu imi spun ce si cat sa platesc.

Va multumesc pentru ajutor !
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 22:14, 29 Septembrie 2010
Despagubire - nu e sigur
Inca ma mai gandesc la speta :)
Pana acum zic asa :
- veniturile din vanzarea bunurilor personale nu sunt impozabile
- daca tranzactia ar fi fost perfectata, s-ar fi platit impozit pe tranzactie
Cred ca acest venit nu este impozabil si , mai mult de atat, nu am gasit nici modelul declaratiei in baza caruia sa poata fi declarat si respectiv ,impozitat.
Banuiesc ca intre dvs si cumparatorul promitent a existat un contract in baza caruia dumnealui a pierdut avansul . Cred ca e vorba de acel contract tip care se face in astfel de cazuri, nu-i asa ?
In acest moment , nu am un raspuns 100% cert - dar revin .
O zi buna va doresc !
:)
Va multumesc mult pentru raspuns.
Da, a fost incheiat un antecontract prin avocat, se stipuleaza faptul ca, in cazul neachitarii restului de plata pana la o anumita data, cumparatorul va pierde avansul. In cazul in care eu nu mai doream a vand, ma obligam sa achit dublul avansului primit de la promitentul cumparator.
Nu scrie nicaieri ca ar fi vorba despre despagubiri, ci pur si simplu un avans ce nu se va mai putea recupera in cazul neperfectarii tranzactiei.
Acum deja pt mine a devenit mai mult o obsesie, pentru ca doresc sastiu daca trebuie sau nu achitat impozit. Stiu ca, asa cum mi-au spus si cei de la finante, n-o sa ma caute fiscul oricum, pt ca nu a fost inregistrat contractul nicaieri (la notar), insa totusi... trebuie achitat sau nu?
Toti cei cu care am discutat deja mi-au recomandat sa nu platesc nimic, caci ca mine mai sunt destui dar nimeni n-a platit nici un impozit. Insa e ciudat. Putea fi vorba de o suma mult mai mare. Puteam incasa zeci de mii de euro avans....:D

Va multumesc oricum pt interesul dvs. si daca mai aflati ceva...
in sfarsit , cred ca pot emite o parere despre subiect :
Am sa va arat cam cum am facut rationamentul :
Mi-am pus urmatoarele intrebari :

1. Persoana care a primit banii are calitate de contribuabil ?
temei legal :
ART. 39
Contribuabili
Următoarele persoane datorează plata impozitului conform prezentului titlu şi sunt numite în continuare contribuabili:
a) persoanele fizice rezidente;
--- deci da, are calitate de contribuabil

2. Acea suma poate fi considerata venit impozabil ?
temei legal :
ART. 40
Sfera de cuprindere a impozitului
(1) Impozitul prevăzut în prezentul titlu, denumit în continuare impozit pe venit, se aplică următoarelor venituri:
a) în cazul persoanelor fizice rezidente române, cu domiciliul în România, veniturilor obţinute din orice sursă, atât din România, cât şi din afara României;
--- da, este un venit din orice sursa

3. Acea suma poate fi considerata despagubire , si deci implicit venit neimpozabil ?
Temei legal :
ART. 42
Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
b) sumele încasate din asigurări de orice fel reprezentând despăgubiri, sume asigurate, precum şi orice alte drepturi, cu excepţia câştigurilor primite de la societăţile de asigurări ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale;
si norme :
5. Sunt neimpozabile despăgubirile, sumele asigurate şi orice alte drepturi acordate asiguraţilor, beneficiarilor sau terţelor persoane păgubite, din asigurările de orice fel, potrivit legislaţiei privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor.

6. Sumele reprezentând alte drepturi acordate asiguraţilor pot avea, printre altele, următoarele forme: răscumpărări parţiale în contul persoanei asigurate, plăţi eşalonate, rente, venituri rezultate din fructificarea rezervelor constituite din primele plătite de asiguraţi, precum şi orice alte sume de aceeaşi natură, indiferent de denumirea sau forma sub care sunt plătite, în contul persoanei asigurate.

7. În cazul în care suportatorul primei de asigurare este o persoană fizică independentă, persoană juridică sau orice altă entitate care desfăşoară o activitate, atunci contravaloarea primelor de asigurare reprezintă venituri impozabile pentru persoana fizică beneficiară.
--- nu , pentru ca veniturile din despagubiri sunt expres nominalizate in norme si nu pot fi asimilate cu alte venituri
Nici nu as privi suma , dpdv juridic , ca pe o despagubire

4.Daca este venit impozabil , care articol din cod il cuprinde ?
temei legal :
ART. 78
Definirea veniturilor din alte surse
(1) În această categorie se includ, însă nu sunt limitate, următoarele venituri:
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se încadrează în categoriile prevăzute la art. 41 lit. a) - h), altele decât veniturile neimpozabile în conformitate cu prezentul titlu, precum şi cele enumerate prin normele metodologice elaborate în aplicarea prezentului articol.

--- aici inteleg asa: daca un venit nu este neimpozabil , si nu este impozabil prin categoriile cunoscute - salarii, act independente , cedare folosinta , etc ( art 41 lit a-h) , atunci devine impozabil prin acest articol .

In concluzie : venitul este impozabil .

Obligatii declarative .
Orice impozit pentru a putea fi achitat , trebuie declarat , fie de catre platitorul de venit (salarii)fie de catre cel care obtine venitul (pfa).Nu am gasit nici un model de declaratie acceptabil .
Declaratia cod 200 are clar specificatie ca pentru veniturile din alte surse nu se depune si codul fiscal prevede acelasi lucru ( art 83 alin 3 lit h).

Declaratia 209 este un alt model de declaratie, care se face de catre cei care vand imobile printr-o alta procedura decat cea notariala, stiut fiind ca in cazul tranzactiilor prin notari, acestia au obligatie de retinere a impozitului si de declarare a acestuia .
Declaratia 209 totusi nu cred ca poate fi utilizata, ea referindu-se la tranzactii incheiate iar aici nu avem asa ceva .

Dar vad ca dvs. v-ati documentat, nu gluma...
Deci sa inteleg ca nici o declaratie nu cuprinde veniturile din alte surse? Nici 200 nici 209?
mi-a placut tema :)
Declaratiile sunt de 2 feluri : cele pe care le depune cel care incaseaza venitul ( cum spuneam mai sus , persoane care obtin venituri din act independente sau cei care obtin venituri din chirii etc) sau declaratii pe care le depune platitorul de venit ( cum sunt fisele fiscale, cei care ii platesc pe cei cu conventii civile, DDA, etc ).
In cazul nostru ne incadram in prima situatie si cercetand ce anume declaratie ati putea depune, nu am gasit nimic .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venituri din chirii; sume neimpozabile klimm klimm am avut un contract de inchiriere pe care chiriasul l-a reziliat inainte de termen. Cum in contract aveam o clauza de reziliere anticipata, asigurata cu ... (vezi toată discuția)
Lmpozite pe despagubiri Aura2 Aura2 se plateste impozit pe venitul persoanei fizice obtinut cu titlul de despagubire de la statul bulgar? (vezi toată discuția)
Venituri din despagubiri rodia rodia Veniturile incasate de la o soc.de asigurare ca urmare a unei daune totale sunt venituri impozabile la calculul impozitului pe profit? Multumesc. (vezi toată discuția)