avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general SCHIMB IMOBILIAR
Discuție deschisă în Contabilitate în general

SCHIMB IMOBILIAR

Buna ziua,

as vrea sa stiu daca pentru un schimb imobiliar intre o persoana juridica si o persoana fizica este necesar sa fac factura sau e de ajuns contractul de schimb pe aceeasi valoare?
Cel mai recent răspuns: ContSters166822 , utilizator 14:10, 28 Septembrie 2010
trebuie factura
dati detalii despre imobil , sa vedem cum e cu tva-ul
Imobilul este nou, abia construit, se va schimba cu un altul la aceeasi valoare.

Practic se vor schimba numai proprietarii
Sa inteleg ca operatiunea de schimb reprezinta o livrare de bunuri?
Am zis sa dati date despre imobil pentru ca tva se aplica diferentiat , functie de vechime.Fiind constructie noua se aplica tva (art 141 alin 2 lit f )
Dpdv al persoanei juridice :
- intocmeste factura
- act autentic de vanzare cumparare
- certificat de atestare fiscala
- declaratie in 30 zile pentru dare la scadere impozit-la imp taxe locale
- declaratie in 30 zile pentru introducere la impozitare a noului imobil-la imp taxe locale

Dpdv al persoanei fizice
- act autentic
- certificat de atestare fiscala
- declaratie in 30 zile pentru dare la scadere impozit- la imp taxe locale
- declaratie in 30 zile pentru introducere la impozitare a noului imobil-la imp taxe locale

temei legal pentru asimilarea schimbului cu livrarea :

ART. 130( pentru p.j.)
Schimbul de bunuri sau servicii
În cazul unei operaţiuni care implică o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii în schimbul unei livrări de bunuri şi/sau prestări de servicii, fiecare persoană impozabilă se consideră că a efectuat o livrare de bunuri şi/sau o prestare de servicii cu plată.

pentru p.f.
norme art 77^1 pct 151^2
În contractele de schimb imobiliar calitatea de contribuabil o au toţi copermutanţii, coschimbaşii, cu excepţia schimbului unui bun imobil, proprietate imobiliară, cu un bun mobil, situaţie în care calitatea de contribuabil o are numai proprietarul bunului imobil.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

Fac vreo regularizare la TVA, daca persoana juridica a cumparat imobilul atunci cand era 19%, iar acum 24% si la folosit o perioada.

Alte discuții în legătură

Schimb de locuinta acilian acilian buna ziua, sunt interesat sa imi schimb apartamentul cu un altul si as vrea sa stiu ce ar presupune acest lucru, ma refer la: documentatie, financiar, tipul ... (vezi toată discuția)
Vanzare/schimb de apartamente nikosbab28 nikosbab28 Am un apartament cu 2 camere si vreau sa-l schimb cu unul cu 3 camere + diferenta si vreau sa stiu ce fel de contract se face de schimb , de proprietate sau ... (vezi toată discuția)
Declaratia 300 Doina B Doina B Buna ziua! Cu scuzele de rigoare pt simplitatea intrebarii, nu-mi este clar ce trebuie sa trec la randurile 17.1 sub TOTAL TAXA COLECTATA, respectiv 27.1 ... (vezi toată discuția)