Buna ziua,
Am si eu o nelamurie, am un prieten care a condus o masina si a facut accident (fara victime sau pagube materiale, singura distrugsa fiind masina pe care a conduso). Acum dupa 2 ani i-a venit o instiintare ca trebuie sa se prezinte la parchet. As vrea sa stiu, daca este gasit vinovat ce pedeapsa poate primi? Se tine cont ca e la prima abatere?
Va multumesc
nu inteleg care e infractiunea- a condus fara a avea permis? ptr. ca daca a provocat numai acel accident, nu-i infractiune; la stabilirea pedepsei se au in vedere circumstantele personale atenuante ale acestuia si daca i se retin atunci instanta va dispune coborarea pedepsei sub minimul special al acesteia si executarea in modalitatea suspendarii.
avocat Cristina Popescu
Conducerea pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani .
In dozarea pedepsei se va lua in seama conduita autorului anterioara comiterii faptei .
Da, a condus fara a avea permis, din cate am inteles de la el, dosarul ar fi fost clasat , sau ceva de genu, dar in urma unei declaratii a unui "martor" a fost redeschis.
El a facut cam asa.... a luat masina varului sau, si a vrut sa se duca dupa iubita lui deoarece se certasera. si in drum a intrat intr-un gard de beton. Varul sau fiind gruda de gr 2.
De catre pagubiti nu a fost depusa nici o plangere la oraganele de politie ( prietenul meu refacandu-i gardul acelui om, iar cu varul sau, urmandu-i sa ii plateasca masina).
De la politie i sa spus ca dosarul sau a fost inchis. Prietenul meu a plecat in strainatate. A venit in urma cu 2 saptamani pentru asi schimba buletinul. Cand a ajuns acasa, o vecina i-a inmanat o citatie care spunea ca trebuie sa se prezinte pe data X la tribunal, el in acel moment fiind plecat din tara.
Pe mine m-ar interesa ce pedeapsa ar putea primi in urma acestor fapte savarsite de el, deoarece un anume avocat ia cerut 1000 de nor doar pentru al asista la darea declaratiei. Bani platiti atunci, azi insa ia pretins 1000 de euro pt fiecare infatisare la proces si ia spus ca va primi 2ani de detentie cu executare daca nu ofera inca 3000 de euro. nu ma intreseaza partea cu 3000 de euro unde ajung si ce se intampla cu ei, dar mi se pare astronomica suma ceruta de avocat (nu stiu daca e o suma echitabila pt onorariul avocatului pt ca nu am apelat niciodata la un avocat). el e traumatizat de gandul ca va face puscarie, plus ca nici atatia bani nu are.
Multumesc pentru sfaturile date pana acum
Nu cred ca va lua cu executare . Desi ar trebui fie sa se prezinte el in fata instantei si sa arate ca are o conduita responsabila ptr faptele sale .
Eu zic sa schimbe avocatul si sa nu lase procesul sa curga fara a fi reprezentat .