avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier - fara permis
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier - fara permis

Buna ziua,

Un prieten de-al meu a avut accident aseara.
Conducea o motocicleta inmatriculata dar nu avea permis. a mai fost prins conducand fara permis in anul 1999 - mai exista aceasta fapta la el in cazier? - in 1999 a primit pedeapsa cu suspendare - se va adauga pedeapsa primita atunci la pedeapsa de acum?

Accidentul s-a produs din cauza conducatorului auto care nu s-a asigurat la trecerea de pe banda 2 unde era coloana de masini pe banda 1 care era libera si pe care venea prietenul meu. Acum el este in spital cu o coasta rupta si rani interne. Va avea zile de spitalizare.

Ce se intampla in acest caz?
Ce pedeapsa va primi prietenul meu si ce poate sa pretinda de la conducatorul auto?

Este destul de urgent. Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 27 Septembrie 2009
syberia_sims, utilizator
Cine este vinovat de producerea accidentului se va stabili in urma cercetarilor facute de catre organele abilitate, in urma expertizelor tehnice, a probelor administrate, etc. Ceea ce este grav pentru prietenul tau este faptul ca a condus pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, ceea ce constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani! Pentru fapta din 1999, daca a fost condamnat, trebuia pana acum sa solicite reabilitarea, pentru ca acea pedeapsa sa nu mai figureze in cazierul lui. Daca se va stabili ca in cazul accidentului de aseara vinovat este conducatorul auto, prietenul tau fiind parte vatamata, poate cere despagubiri materiale si morale, daca se constituie parte civila in cauza. Cum insa are o mare vina in producerea accidentului, neavand permis de conducere.... Multa sanatate!
prietenul dv. va fi cercetat pentru conducerea unui autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, iar autorul accidentului va fi cercetat pentru vatamare corporala din culpa.
Multumesc pentru promptitudine.
In cazul in care nu a cerut reabilitarea si fapta inca mai exista in cazierul lui ce se intampla cu pedeapsa pe care o va primi acum? se vor cumula anii de inchisoare sau exista posibilitatea ca el sa primeasca si acum suspendare?

Accidentul s-a produs strict din vina conducatorului auto. Prietenul meu stie foarte bine sa conduca - nu il scuz dar vreau sa intelegeti acest lucru. Alte circumstante l-au impiedicat sa nu isi ia permisul auto (lipsa banilor de ex.)

Deoarece are antecedente penale, pedeapsa nu mai poate fi orientata spre minimul special prevazut de lege ( lipsa antecedentelor penale era o circumstanta atenuanta) si nu mai poate fi ceruta suspendarea executarii pedepsei, in schimb se poate solicita suspendarea sub supraveghere, prev. de art. 86 ind. 1 C.p. Nu se va cumula pedeapsa pentru fapta anterioara cu pedeapsa care se va stabili pentru fapta de acum, pentru ca fapta de aseara nu este comisa in stare de recidiva...
in conformitate cu prevederile art 86 cod penal: "Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept."
In aceste conditii, daca prietenul dvs nu a savarsit nici o infractiune inauntrul termenului de incercare (acesta este format din pedeapsa primita la care se adauga un termen de 2 ani), atunci el este reabilitat de drept.
Prin urmare, prietenul dvs nu are antecedente penale, cazierul lui fiind curat.

Alte discuții în legătură

Antecedente penale leona777 leona777 Buna ziua, doresc sa stiu daca o condamnare cu suspendare in urma cu 13 ani, poate fi considerata antecedent penal sau a intervenit reabilitarea. mutumesc (vezi toată discuția)
Reabilitare cazier judiciar hadrian74 hadrian74 In cursul lunii februarie 2011 am fost depistat de agentii de politie conducind autoturismul proprietate personala, pe drumurile publice, avand o ... (vezi toată discuția)
Dosar penal cu suspendare octapesik octapesik Daca un conducator auto este detectat cu alcoolemie in sange in valoare de 1.85,ce i se intampla in cazul in care primeste dosar penal cu suspendare? (vezi toată discuția)