avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... domiciliu ilegal?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

domiciliu ilegal?

Buna seara. As avea si eu o intrebare legata de variantele pe care le are noul proprietar al unui imobil de a-l determina pe vechiul proprietar sa-si schimbe domiciliul de la respectiva adresa. In urma cu 2 ani o cunostinta a cumparat apartamentul de la cineva si nici pana in ziua de astazi nu a reusit sa-l convinga sa-si schimbe domiciliul. Ce solutii exista in acest caz si in baza caror legi? Va multumesc.
Multumesc pentru raspunsuri...Si anticipat pentru celelalte, daca va mai fi cazul :).
1. Sa inteleg ca nu se poate face nicio sesizare in acest sens pentru a fi sanctionat?
2. Legea 105/1996 mai este in vigoare? Daca da, in mod normal o astfel de sesizare nu ar atrage macar raspunderea sa contraventionala? Din cate stiam, daca legea mai este in vigoare, nedeclararea schimbarii domiciliului se sanctioneaza contraventional....
2. Eu ma gandisem si la un fals in declaratii, dar banuiesc ca pentru asta ar fi trebuit sa mearga sa declare ca locuieste tot la vechiul apartament , nu? Adica, nu i se poate imputa savarsirea infractiunii de fals in declaratii doar pentru ca a " omis" sa declare ca si-a schmbat domiciliul, nu?
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
J.M., utilizator
Cel mai recent răspuns: laur81 , utilizator 21:14, 27 Septembrie 2010
Stabilirea domiciliului sau, dupa caz, inscrierea mentiunii de stabilire a resedintei in cartea de identitate se face la cererea persoanei fizice interesate, care declara pe propria raspundere adresa la care are locuinta asigurata.
Declaratia se da in scris si se semneaza in fata unei persoane autorizate din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Persoana care isi schimba domiciliul este obligata ca, in termen de 15 zile de la data mutarii la noua adresa, sa se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru eliberarea unei noi carti de identitate cu urmatoarele acte:
- actul de identitate (carte de identitate sau buletin de identitate in original si copie);
- certificatul de nastere (original si copie);
- certificatul de casatorie (original si copie);
- actul de spatiu (original si copie);
- taxa ce reprezinta contravaloarea cartii de identitate, si care include si valoarea fotografiei preluata cu ajutorul calculatorului;
- livret militar (daca este cazul)
- certificatul de nastere pentru copilul sub 14 ani, pentru ceilalti acte de identitate (original si copie);
- timbru fiscal.

Persoana care locuieste temporar mai mult de 45 de zile la alta adresa decat cea de domiciliu este obligata sa se prezinte la serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru inscrierea, in cartea de identitate si in documentele de evidenta, a mentiunii de stabilire a resedintei.
Se excepteaza de la aceasta obligatie:
- persoana care locuieste o perioada mai mare decat cea de 45 zile, dar nu mai mult de 60 de zile, in interesul serviciului, la odihna sau tratament;
- elevul si studentul aflati in vacanta;
- persoana internata pentru ingrijirea sanatatii;
- cadrul militar activ care locuieste in interesul serviciului in alta localitate decat cea de domiciliu, indiferent de durata .

Este la latitudinea fostului proprietar daca se prezinta sau nu la organele competente sa isi schimbe domiciliul.
Ceea ce puteti face este sa refuzati corespondenta acestuia mentionand ca a instrainat de peste 2 ani imobilul si ca nu stiti unde locuieste ; cel mult puteti sa mergeti la sectia de politie de care apartineti - la evidenta persoanelor pentru a le aduce la cunostinta faptul ca respectivul nu mai domiciliaza la acest imobil intrucat a vandut casa cu doi ani in urma si refuza schimbarea de domiciliu.Ignorati corespondenta pe care nu o puteti refuza.Succes!
domiciliul= atribuit de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica.caractere juridica: stabilitate, unicitate si obligativitate.
deci nu er chiar la latitudinea lui sa il schimbe sau nu.
ioana_cristea a scris:

domiciliul= atribuit de identificare a persoanei fizice care o individualizeaza in spatiu, prin indicarea unui loc avand aceasta semnificatie juridica.caractere juridica: stabilitate, unicitate si obligativitate.
deci nu er chiar la latitudinea lui sa il schimbe sau nu.


Din ceea ce spuneti dumneavoastra e obligat sa o faca, daca nu, va suporta consecintele...Poate fi atrasa atentia nerespectarii obligatiei pe care o are, de catre noul proprietar? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 27 Septembrie 2010
J.M., utilizator
Parintii mei sunt in ac situatie... au cumparat un apartament in 1999 ... de atunci fostul proprietar nu si-a facut timp sa-si schimbe domiciliul, motivul fiind lipsa timpului intrucat el daca si-ar schimba domiciliul ar trebui sa shimbe o multime de acte printre care permis conducere, pasaport si .o multime de acte tinand cont ca are 32 de societati

La politie nu te-as sfatui sa te duci ca au fost si parintii mei si nu au rezolvat nimic #-o Politia doar le-a multumit ca are incredere in ea si ca au luat act....de rezolvat nu au rezolvat nimic, de obligat tot nu au avut cum sa-l oblige pe fostul proprietar sa-si schimbe domiciliul ....si in zilele noastre, mare parte din corespondenta vine tot la noi

La evidenta populatiei iar nu te sfatuiesc sa te duci Eu cand mi-am reinnoit cartea de identitate aparea in baza de date ca stam cu respectivul in casa :O....Le-am zis si lor povestea, le-am aratat contractul de vanzare-cumparare al casei, au luat la cunostinta si tot nimic n-au rezolvat #-o


J.M. ma bucur ca ai deschis tu ac topic..chiar aveam si eu de gand sa deschid un astfel de topic....Eu tind sa cred ca ar mai fi o sansa sa-l dea parintii in judecata...dar pe ce baza ?....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este obligatoriu sa iti schimbi adresa in buletin cu adresa pe ... dubick dubick Este obligatoriu sa iti schimbi adresa in buletin cu adresa locuintei pe care ai inchiriat-o sau poti ramane cu o adresa pe care ai avut-o inainte . La ce ... (vezi toată discuția)
Adresa de domiciliu BCF BCF Buna ziua Am o nelamurire, sper sa ma puteti ajuta. Sunt divortata de 2 luni. Partaj pe bunurile comune inca nu am facut. Fostul meu sot are trecuta pe ... (vezi toată discuția)
Schimbare domiciliu dupa vanzare apartament giglia giglia Buna ziua,sunt nou venita in Forum si am nevoie de ajutor in a ma lamuri cu privire la schimbarea domiciliului.Am fost pana ieri,proprietara unui apartament pe ... (vezi toată discuția)